MFE introduce noi standarde de transparenta privind contractele de finantare din fonduri europene

contract.jpg

Cristian Ghinea, ministrul Fondurilor Europene, a semnat Ordinul privind aprobarea formatului standard al Contractului/Deciziei de finantare – conditii generale aplicabil pentru perioada de programare 2014-2020, prin care este introdus un articol dedicat transparentei.

Acesta defineste contractul de finantare, impreuna cu anexele si documentele vizand executarea lui, ca fiind informatii de interes public in conditiile Legii 544/2001. Mai mult, documentul MFE listeaza explicit elementele care nu pot avea caracter de confidentialitate:
– denumirea proiectului, denumirea completa a beneficiarului si a partenerilor, daca acestia exista, datele de contact pentru echipa proiectului, data de incepere si de finalizare a proiectului, locatia proiectului;
– valoarea totala a finantarii nerambursabile acordate, intensitatea sprijinului, valoarea platilor efectuate;
– dimensiunea si caracteristicile grupului tinta si, dupa caz, ale beneficiarilor finali ai proiectului;
– informatii privind resursele umane din cadrul proiectului;
– rezultatele estimate si cele realizate in cadrul proiectului;
– denumirea furnizorilor de produse, prestatorilor de servicii si executantilor de lucrari contractati in cadrul proiectului, precum si obiectul contractului, valoarea acestuia si platile efectuate;
– elemente de sustenabilitate a rezultatelor proiectului, respectiv de durabilitate a investitiilor in infrastructura sau productie.

Daca exista elemente care trebuie totusi secretizate, acestea trebuie sa se inscrie clar in exceptiile prevazute de legea 544 (drepturile intelectuale, protectia datelor cu caracter personal, etc), trebuie stabilite explicit si justificate inainte de semnarea contractului.

“Beneficiarii de fonduri europene au obligatia legala sa arate celor interesati cum se cheltuie banii publici. Ordinul pe care l-am dat astazi elimina posibilitatea si tentatia de a ascunde activitati si cheltuieli in spatele unor clauze de confidentialitate existente in contracte aferente perioadei de programare anterioara. In septembrie, am declansat un proces accelerat de consultare referitor la transparenta contractelor de finantare si acum avem decizia: investim banii europeni in mod transparent. Decizia MFE se inscrie in angajamentul de transparenta administrativa asumat de Guvernul Ciolos. Acest articol din contractul cadru inlocuieste vechile clauze, care permiteau secretizari abuzive”, a declarat Cristian Ghinea, ministrul Fondurilor Europene.

Prevederile actualului ordin se aplica tuturor contractelor/deciziilor de finantare aferente perioadei de programare 2014-2020.

Sursa: Ministerul Fondurilor Europene

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.