Ministerul Agriculturii: Plata subventiilor in agricultura se realizeaza intr-un ritm accelerat

Plata subventiilor in agricultura se realizeaza intr-un ritm accelerat, in conditiile in care din noiembrie 2015 si pana in prezent au fost efectuate plati de peste 1,22 miliarde de euro iar intarzierile la plata sunt cauzate exclusiv de fosta conducere, precizeaza Ministerul Agriculturii intr-un comunicat de presa, dupa ce Camera Deputatilor a adoptat o motiune simpla impotriva ministrului de resort.

In plus, reprezentanti MADR subliniaza si faptul ca fostul ministru al Agriculturii (Daniel Constantin — n.r.) a luat decizia gresita de a aplica, in 2015 si 2016, un numar mult prea mare de scheme de plati in cadrul noii Politici agricole comune, respectiv 81 fata de 21 de scheme in anul 2014.

‘Urmare adoptarii astazi (miercuri — n.r.), in plenul Camerei Deputatilor, a motiunii simple initiate de PSD si ALDE, facem urmatoarele precizari: In ce priveste acuzatia privind neacordarea la timp a subventiilor de catre APIA, precizam ca subventiile se platesc intr-un ritm accelerat — peste 1,22 miliarde euro din noiembrie pana in prezent — desi intarzierile se datoreaza 100% fostei conduceri. Prezentam mai jos intarzierile pe care le-a gasit actuala conducere a Ministerului si care au impietat asupra efectuarii la timp a platii subventiilor: adoptarea extrem de tardiva a legislatiei necesare efectuarii platilor; Ordinul 619 (pentru aprobarea criteriilor de eligibilitate si a modului de implementare a schemelor de plati in agricultura in perioada 2015 — 2020 — n.r.) a fost adoptat de abia la 6 aprilie 2015, iar depunerea cererilor de plata a inceput numai la jumatatea lui aprilie; contractarea modulului de plati trebuia realizata cu 1 an inaintea demararii platilor in avans, dar s-a facut de abia la sfarsitul lunii iulie 2015 (abia in 30 iulie 2015 a fost adoptata HG nr. 596/22.07.2015); decizia finala privind aplicarea schemelor noii Politici agricole comune a fost transmisa Comisiei Europene de abia in octombrie 2015, deci era imposibila realizarea modulului de plati pana la 16 octombrie — data la care ar fi trebuit sa inceapa platile in avans!; neasigurarea la timp de fosta conducere a Ministerului a fondurilor necesare modulului de plati ca urmare a intarzierii in aprobarea actului normativ; eliminarea cooperativelor si asociatiilor de la accesul fondurilor pentru pasuni‘, precizeaza Ministerul Agriculturii.

Comunicatul vorbeste si despre esecul in absorbtia fondurilor de dezvoltare rurala, in conditiile in care in 2015 a fost dezangajat un miliard de euro si au fost efectuate corectii financiare de peste 800 de milioane de euro pentru cele doua agentii de plati.

Mai mult, in document se afirma ca fostul ministru al Agriculturii a indus in eroare Ministerul Finantelor solicitand cresterea salariilor la Agentia de Finantare si Investitii Rurale (AFIR) pe motiv ca acestea se platesc din fonduri europene in conditiile in care sumele respective provin de la bugetul de stat.

‘Sa mai adaugam faptul ca fostul ministru a indus in eroare Ministerul Finantelor Publice solicitand cresterea salariilor la Agentia de finantare si investitii rurale (AFIR) pe motiv ca acestea s-ar plati din fonduri europene. Intrucat salariile trebuie platite din bugetul national, la inceputul acestui an actualul ministru a trebuit sa gaseasca solutii pentru plata salariilor pentru cei 1.800 salariati ai AFIR! Culmea, toata aceasta situatie grava din agricultura este pusa de autorul motiunii, care a condus ministerul 3 ani jumatate, pe seama actualului ministru!’, subliniaza comunicatul MADR.
Documentul prezinta si principalele realizari ale actualului sef de la Agricultura, amintind, printre altele, simplificarea semnificativa a cererii de plata pentru anul 2016, in conditiile in care dosarul este de 9 ori mai redus fata de cel din 2015, si reintroducerea posibilitatii de accesare de catre cooperative si asociatii a subventiilor pentru pasuni.
De asemenea, pentru cresterea absorbtiei fondurilor pentru dezvoltare rurala au fost identificate 52 de masuri de simplificare a accesului PNDR 2014-2020 si a fost adoptat actul normativ prin care s-a infiintat functia de atasat agricol care sa permita promovarea exporturilor romanesti in 12 tari pentru cresterea profitului producatorilor romani.
Un alt proiect legislativ important este, potrivit MADR, cel privind Fondul Mutual, care se afla in dezbatere cu fermierii. Stabilirea unui astfel de fond va permite despagubirea calamitatilor din fonduri europene, degrevand bugetul national de sume importante ce pot fi astfel utilizate in alte scopuri”, se arata in comunicatul citat.

Totodata, reprezentantii MADR precizeaza ca au fost lansate dezbateri asupra unui proiect de lege privind restructurarea cercetarii in domeniul agricol, care sa conduca la sustinerea cresterii competitivitatii producatorilor romani pe piata UE si internationala. In plus, pentru luna octombrie a acestui an se are in vedere realizarea unui Fond de creditare a agriculturii care sa faciliteze finantarea fermierilor si astfel cresterea absorbtiei fondurilor de dezvoltare rurala, evitand dezangajari de miliarde din trecut.

La capitolul realizari, comunicatul aminteste si deblocarea exportului de ovine in tarile din Orientul Mijlociu si anunta ca peste 750.000 ovine au fost deja exportate, urmand sa fie adoptate noi demersuri pentru deschiderea de noi piete si valorificarea optima a ovinelor. De asemenea, au fost facute demersuri la Comisia Europeana pentru liberalizarea regimului de export al carnii de porc si a fost stabilita legislatia necesara unui sistem de ecarisare corespunzator cerintelor UE fiind astfel evitata declansarea actiunii de infringement de catre Comisia Europeana impotriva Romaniei.

Potrivit Ministerului Agriculturii, adoptarea unei motiuni simple nu implica in mod obligatoriu demiterea unui ministru, o decizie in acest sens fiind prerogativa exclusiva a prim-ministrului.

Sursa: MADR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top