Ministerul Finantelor Publice se reorganizeaza pentru a pregati preluarea de catre Romania a presedintiei Consiliului Uniunii Europene

consiliuluniunii.jpg

Guvernul a adoptat o Hotarare privind reorganizarea Ministerul Finantelor Publice. Actul normativ include infiintarea unui post de secretar de stat, care va coordona activitatea privind afacerile europene din perspectiva finantelor publice, in vederea preluarii de catre Romania a presedintiei Consiliului Uniunii Europene (PRES), in perioada iulie – decembrie 2019.

Pentru dosarele de pe agenda europeana de care este responsabil, Ministerul Finantelor Publice va trebui sa organizeze toate activitatile pe care le presupune indeplinirea rolului de PRES la standarde europene, in paralel cu asigurarea derularii activitatilor curente implicate de afacerile europene. Toate acestea sunt necesare pentru a sustine interesul national in raport cu celelalte state membre, respectiv cu Comisia si Consiliul Uniunii Europene.

Romania, in calitate de PRES:
•    Va avea responsabilitatea gestionarii curente a agendei europene la nivelul formatiunilor sectoriale ale Consiliului la toate nivelurile (Consilii, Coreper si grupuri de lucru);
•    Va conduce si coordona dialogul cu celelalte institutii europene – Comisia, Parlamentul European, Consiliul European – in cadrul procesului decizional;
•    Va fi responsabila de organizarea reuniunilor informale in Romania (ministeriale, la nivel de inalti functionari, secretari de stat, directori generali, grupuri de lucru etc.);
•    Va organiza, conduce si coordona conferinte dedicate prioritatilor specifice, precum si evenimente culturale de promovare a Romaniei (inclusiv la Bruxelles si in statele membre).
•    Va participa la toate activitatile presupuse de apartenenta la trio-ul de Presedintii constituit din Austria, Romania si Finlanda (1 ianuarie 2019 – 30 iunie 2020).

De asemenea, in cadrul Ministerului Finantelor Publice se va infiinta o noua structura organizatorica – Directia de analiza si cercetare in domeniul finantelor publice. Noua structura va fi coordonata de un economist sef, cu rang de director general. Initiativele de politica fiscal-bugetara promovate de Guvern si de Parlament au o arie de impact foarte larga, de la diferite segmente ale populatiei pana la mediul de afaceri si institutii financiare. Din acest motiv, realizarea de cercetari si analize economice in domeniul reformelor structurale, a competitivitatii economice si stabilitatii macroeconomice vor contribui la sporirea eficacitatii politicilor publice in domeniul finantelor publice.

Totodata, Ministerul Finantelor Publice preia activitatile privind parteneriatul public-privat de la Departamentul pentru Investitii Straine si Parteneriat Public-Privat. Noua structura contribuie la elaborarea strategiei Guvernului privind investitiile publice. Totodata, impreuna cu directiile de analiza a cheltuielilor si de prioritizare a investitiilor, stabileste norme si proceduri referitoare la identificarea, selectarea si prioritizarea proiectelor, sprijina realizarea contractelor si consiliaza echipele in stabilirea clauzelor specifice.

Actul normativ modifica si completeaza HG 34/2009 privind organizarea si functionarea MFP.

Sursa: Guvernul Romaniei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top