Ministerul Fondurilor Europene a lansat seria forumurilor tematice pentru implementarea programelor operationale 2014-2020

discutii.png

Ministerul Fondurilor Europene (MFE) a organizat vineri, 08 iulie 2016, un prim forum dedicat instrumentelor financiare care vor contribui la implementarea cu succes a programelor operationale 2014-2020.

Instrumentele financiare (IF) sub forma de investitii de capital sau cvasicapital, garantii, imprumuturi, inclusiv credite cu partajarea riscurilor reprezinta una dintre modalitatile prin care pot fi finantate proiecte din fonduri europene acordate. Avand in vedere caracterul extins al utilizarii instrumentelor financiare in perioada 2014-2020 atat la nivelul Comisiei Europene cat si national si dificultatile pe care implementarea cu succes a acestora le presupune, primul forum din aceasta serie a vizat tocmai aceasta tematica.

Forumul destinat IF a marcat lansarea unui dialog structurat intre institutiile publice din Romania implicate in derularea programelor operationale, mediul bancar si alti parteneri relevanti pentru dezvoltarea de produse financiare necesare si accesibile beneficiarilor finali. Alaturi de Ministerul Fondurilor Europene, reprezentat la cel mai inalt nivel, la forum au participat delegati ai Ministerului Finantelor Publice, Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, Ministerului Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri, si ai Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica si Inovare. Lor li s-au alaturat reprezentanti ai unui numar important de institutii financiare bancare si nebancare cu experienta in implementarea instrumentelor financiare, precum si participanti din partea BERD si FEI.

Participantii au agreat infiintarea unui grup de lucru pentru definirea produselor financiare ce urmeaza a fi finatate prin Programul Operational Capital Uman, in vederea includerii acestora intr-un document de tip Carta alba.

Fondurile destinate IF in cadrul PO Regional, PO Competitivitate, PO Capital Uman, PO IMM si PNDR vor ajunge, prin intermediarii financiari (banci si alte institutii financiare), la IMM-uri competitive si inovative, start-up-uri (cu vechime de pana intr-un an), intreprinderi sociale, fermieri, procesatori de produse agricole si IMM-uri non-agricole din mediul rural. Instrumentele financiare vizate sunt:
– Investitii de capital de tip equity in start-up-uri si IMM-uri inovative aflate in stadiul initial de dezvoltare;
– Credite cu partajarea riscului pentru IMM-uri inovative;
– Credite cu partajarea riscului pentru IMM-uri;
– Investitii de capital de risc pentru IMM-uri;
– Portofoliu de microcredite cu partajarea riscului (pana la 50 mii Euro) pentru IMM-uri / antreprenoriat si Garantii pentru microfinantare;
– Portofoliu de credite cu partajarea riscului pentru intreprinderile sociale si Garantii pentru intreprinderi sociale.

Sursa: Ministerul Fondurilor Europene

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top