Ministerul Fondurilor Europene a transmis Comisiei Europene prima versiune a Acordului de Parteneriat 2014-2020

document_semnatura.jpg

document_semnaturaMinisterul Fondurilor Europene a transmis serviciilor Comisiei Europene prima versiune a Acordului de Parteneriat 2014-2020. Documentul a fost transmis informal deoarece la nivelul Uniunii Europene, nu au fost adoptate inca regulamentele care vor stabili modul in care vor fi implementate fondurile europene in viitoarea perioada de programare.

Prima versiune a Acordului de Parteneriat a fost publicata pe pagina web a Ministerului Fondurilor Europene si a fost discutata in cadrul celei de a cincea reuniuni a Comitetului Interinstitutional pentru Acordul de Parteneriat, organizata pe 7 octombrie.

Suplimentar, acesta a fost realizat pe baza contributiilor ministerelor de linie si a partenerilor de dialog implicati in procesul de programare. Pe 8 octombrie, prima versiune a Acordului de Parteneriat a fost prezentata membrilor Camerei Deputatilor de premierul Victor Ponta si ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

In documentul transmis serviciilor Comisiei Europene si republicat pe pagina web a Ministerului Fondurilor Europene au fost incluse propuneri primite in ultimele zile de la partenerii de dialog social.

Prima versiune a Acordului de Parteneriat detaliaza cadrul institutional – Autoritatile de Management si Organismele Intermediare, respectiv prezinta principiile implementarii efective a fondurilor in conformitate cu prevederile pachetului legislativ al Uniunii Europene.

In acest sens, implementarea Fondurilor Europene Structurale si de Investitii 2014-2020, se va realiza intr-un sistem mult mai bine coordonat, fiind stabilite atributii de autoritate de management numai la nivelul a trei ministere:

  • Ministerul Fondurilor Europene pentru managementul a patru programe operationale: Infrastructura mare (transport, mediu si energie); Competitivitate (cercetare – dezvoltare, Agenda Digitala); Capital Uman si Asistenta Tehnica;
  • Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice pentru managementul programelor de dezvoltare regionala, a programelor dedicate cooperarii teritoriale europene si a programului Capacitate Administrativa;
  • Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale pentru managementul programelor dedicate agriculturii, dezvoltarii rurale si pescuitului si acvaculturii.

Coordonarea va tine seama pe de o parte, de lectiile invatate in perioada 2007-2013, si va urmari eficientizarea procesului de implementare si reducerea poverii administrative, iar pe de alta parte, concentrarea tematica a fondurilor va asigura obtinerea unui impact semnificativ al investitiilor, respectiv continuitatea interventiilor sustenabile din actuala perioada de programare.

Sursa: Ministerul Fondurilor Europene

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top