Ministerul Fondurilor Europene a trimis Comisiei Europene primele programe operationale pentru perioada 2014-2020

documente_oficiale.jpg

documente_oficialeMinisterul Fondurilor Europene a trimis oficial Comisiei Europene prin sistemul informatic de comunicare – Structural Funds Communication (SFC 2014), versiunile oficiale a trei programe prin care Romania va atrage fonduri europene structurale si de investitii in perioada 2014 – 2020. Programul Operational Capital Uman a fost transmis in data de 6 august a.c., Programul Operational Competitivitate a fost trimis in data de 28 iulie a.c., iar Programul Operational Asistenta Tehnica – in data de 25 iulie a.c.

Trimiterea versiunilor oficiale a trei programe operationale dintre cele patru pe care le va coordona Ministerul Fondurilor Europene in perioada 2014 – 2020 reprezinta un nou pas important pentru atragerea viitoarelor finantari. Mizam pe reactia rapida a Comisiei Europene si in privinta acestor documente de programare. Daca vom primi propuneri si sugestii de la Comisie, acestea ne vor ajuta sa imbunatatim calitatea documentelor in scopul utilizarii cat mai eficiente a fondurilor alocate tarii noastre. in paralel, lucram la primele proiecte de ghiduri, care vor fi publicate in aceasta toamna„, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

Programul Operational Capital Uman are o alocare financiara de aproximativ 4,22 miliarde de euro, suma din care vor fi finantate proiecte care vor incuraja ocuparea si mobilitatea fortei de munca, in special in randul tinerilor si a persoanelor situate in afara pietei muncii, promovarea incluziunii sociale si combaterea saraciei, alaturi de sustinerea educatiei, dezvoltarea competentelor si incurajarea invatarii pe tot parcursul vietii.

In ceea ce priveste Programul Operational Competitivitate, acesta are alocate fonduri cu o valoare de aproximativ 1,33 miliarde de euro, din care vor fi finantate proiecte care vor sprijini consolidarea cercetarii, dezvoltarii tehnologice si inovarii, dar si imbunatatirea utilizarii, calitatii si accesului la tehnologiile informatiei si comunicatiilor.

Pentru Programul Operational Asistenta Tehnica sunt alocate fonduri de 221 milioane de euro, din care vor fi finantate proiecte pentru sprijinirea orizontala in utilizarea fondurilor europene structurale si de investitii.

In perioada 2014 – 2020 in directa coordonare a Ministerului Fondurilor Europene vor fi patru programe: Programul Operational Competitivitate, Programul Operational Asistenta Tehnica, Programul Operational Capital Uman si Programul Operational Infrastructura Mare (POIM). Propunerea pentru POIM va fi trimisa Comisiei pana la sfarsitul lunii august a.c.

NOTA:

Propunerile de programe transmise Comisiei Europene:

Versiunea oficiala a Programului Operational Capital Uman
Versiunea oficiala a Programului Operational Competitivitate
Versiunea oficiala a Programului Operational Asistenta Tehnica

Sursa: Ministerul Fondurilor Europene

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top