Ministerul Mediului pregateste un program „Rabla” pentru electrocasnice

gratielagavrilescu-605x.jpg

Ministerul Mediului are in plan crearea programului integrat „Rabla” destinat colectarii electrocasnicelor de la consumatori, a anuntat, marti, ministrul de resort, Gratiela Gavrilescu.

„In urma cu o saptamana si jumatate a avut loc la Ministerul Mediului intalnirea cu unul dintre cei mai mari producatori de electrocasnice din Romania, care isi desfasoara activitatea in judetul Dambovita – si banuiti cine este – si cu care am purtat discutii despre cum trebuie sa incepem sa repornim motoarele pentru marea debarasare si chiar sa cream un Program ‘Rabla’ pentru electrocasnice. Romanul doreste sa scape de acestea de acasa, dar nu stie, la ora actuala, unde sa se duca si ii este greu sa mearga la coltul strazii. Se simte nevoia unui program integrat, la care sa participe importatorii, dealerii producatorilor etc. Plus ca noi trebuie sa ne aliniem la tot ce inseamna aparatura care sa nu polueze”, a spus Gavrilescu, intr-o conferinta de presa.

Ministerul Mediului a sprijinit, in ultimii ani, incepand din 2008, o serie de campanii de colectare si gestionare a deseurilor, inclusiv a deseurilor de echipamente electrice si electronice (DEE), derulate de asociatiile colective de profil.

Cea mai recenta initiativa la care ministerul de resort este partener a fost demarata de Ecotic si se intituleaza „Orase Curate”, fiind dedicata colectarii echipamentelor electrice si electronice uzate din mediul urban.

Incepand cu 1 ianuarie 2016, potrivit legislatiei nationale care transpune Directiva privind deseurile de echipamente electrice, producatorii din Romania au de indeplinit o tinta clara de colectare de 40%, procentajul urmand sa creasca pana la 65%, in 2021.

La modul general, obligatia asumata de Romania prin Tratatul de aderare la Uniunea Europeana este de a atinge, pana in anul 2020, un nivel de reciclare a deseurilor de minimum 50% din deseurile de hartie, metal, plastic si sticla.

In prezent, rata de colectare separata si valorificare a deseurilor municipale este de circa 5%, pe langa pierderi de aproximativ un miliard de euro pe an pentru lipsa capacitatii de transformare a deseurilor in materie prima, ca parte a circuitului economic al deseurilor, conform datelor GreenTech.

Ministrul Mediului, Gratiela Gavrilescu, a participat, marti, alaturi de primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, la o conferinta dedicata Zilei Mondiale a Mediului. in cadrul evenimentului, au fost prezentate o serie de autoutilaje de salubrizare 100% electrice, respectiv: o auto-maturatoare, aspiratorul urban si o cisterna electrica.

De asemenea, au fost expuse cateva modele „green made” de recipiente de colectare a deseurilor, fabricate exclusiv din trestie de zahar.

Sursa: Agerpres.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top