Ministerul Turismului: Fonduri europene de 90 milioane de euro pentru dezvoltarea sectorului balneo din Romania

balneo-.jpg

Statiunile balneoclimaterice din Romania trebuie promovate ca destinatii de interes major pentru cetatenii tuturor tarilor europene, iar alocarea financiara de 90 de milioane de euro din partea Uniunii Europene, pentru perioada 2014 – 2020, poate dezvolta acest sector, potrivit unei informari a Ministerului Turismului transmisa cu ocazia Targului International de Turism de la Berlin, ce are loc in perioada 8 – 12 martie.

„Ministerul Turismului si-a propus promovarea statiunilor balneoclimaterice din Romania ca destinatii turistice de interes major pentru cetatenii tuturor tarilor europene, atat pentru relaxare, cat si pentru tratament sau recuperare medicala. Desi Romania are numeroase statiuni in care turistii se pot bucura de resurse naturale extrem de generoase cu efect terapeutic (ape minerale si termale, namoluri terapeutice, saline etc.), numarul cetatenilor straini care le aleg sa-si petreaca vacantele sau sa faca tratamente si recuperare medicala este destul de mic”, noteaza trimisul special al Agerpres, Daniel Badea,

Conform datelor statistice, in 2016, din numarul total al turistilor din statiunile balneo din Romania, sub 10% au fost straini.

„Unul dintre cele mai importante motive pentru care strainii nu se indreapta spre statiunile balneo romanesti este ca institutiile de asigurari medicale din unele tari europene refuza sa deconteze tratamentul sau recuperarile clientilor lor efectuate in Romania. Motivul invocat este acela al lipsei standardelor de calitate recunoscute la nivel european in statiunile romanesti. Ministerul Turismului din Romania considera ca nu se justifica o astfel de abordare la nivel general in privinta statiunilor romanesti, dat fiind faptul ca in multe dintre statiunile balneoclimaterice din tara s-au facut investitii majore la nivel de infrastructura si servicii, competitive la nivel european„, mentioneaza ministerul de resort.

In acest context, ministrul Turismului, Mircea Dobre, a anuntat initierea unor masuri, printre care se afla initierea de intalniri si discutii cu organizatiile profesionale si investitorii din domeniul turismului balnear din Romania, precum si cu autoritatile publice locale, in vederea identificarii celor mai potrivite solutii pentru accesarea fondurilor nerambursabile disponibile pe acest sector.

„Programele de finantare discutate sunt Planul Juncker, in cadrul caruia Romaniei i-au fost alocate circa 10 miliarde de euro, si fondurile de care beneficiaza Romania de la Uniunea Europeana, asumate pentru dezvoltarea sectorului balneo, in cuantum de 90 milioane de euro. Ministerul Turismului se implica activ din acest punct de vedere pentru identificarea oportunitatilor de investitii”, precizeaza sursa citata.

Pe plan extern, ministrul roman al Turismului va initia demersuri pe langa institutiile Uniunii Europene, in vederea aducerii la un numitor comun a standardelor de calitate impuse in domeniul turismului, astfel incat sa nu existe diferente majore de abordare intre state a problemei deconturilor de catre asiguratorii de sanatate.

Romania se inscrie printre tarile europene cu un fond balnear remarcabil, avand pe teritoriul sau o treime din apele termale si minerale de pe continent. tara noastra beneficiaza de o retea formata din 34 de statiuni balneare, care trateaza o multitudine de afectiuni, de la cele reumatismale si articulare, neurologice, cardiovasculare, respiratorii, digestive, hepato-biliare, renale sau ginecologice, dermatologice, oculare, post-traumatice si post-operatorii, pana la boli endocrine, metabolice si de nutritie, pareze si paralizii, varice, boli ale sangelui, anemie, astenie, alergii, depresii, nevroze, surmenaj fizic si intelectual sau boli profesionale.

Serviciile statiunilor balneare din Romania sunt, de asemenea, foarte variate, incluzand fizioterapie, kinetoterapie, electroterapie, hidroterapie, aerosoli, termoterapie, aerohelioterapie, bai carbogazoase, gimnastica medicala si de intretinere, masaj etc. Multe unitati balneare se afla in apropierea unor obiective turistice, turistii avand multiple variante de a-si petrece timpul liber intr-un mod placut si, totodata, interesant.

Ministerul Turismului promoveaza Romania la cel mai mare targ de turism din lume, Internationale Tourismus Börse (ITB), organizat de miercuri pana duminica in Berlin, Germania.

Pe toata perioada targului vor avea loc demonstratii de incondeiat oua, olarit — ceramica de Cucuteni, realizare si design de port popular romanesc si bijuterii traditionale. inalti oficiali ai tarilor prezente la targ, tour-operatori, jurnalisti romani si straini sunt invitati sa ne cunoasca muzica, dansurile populare, gastronomia traditionala la ‘Seara Romaneasca’, un eveniment care ii are ca amfitrioni pe Emil Hurezeanu, ambasadorul Romaniei in Germania, respectiv Mircea Titus Dobre, ministrul Turismului.

In cadrul evenimentului vor performa Ansamblul „Dor Romanesc” din Bistrita — Nasaud, judet partener al editiei din acest an al ministerului la ITB Berlin, si Jezebel, interpreta de muzica traditionala romaneasca in stil rock, jazz si opera.

La editia din acest an a ITB Berlin, la standul Romaniei isi prezinta ofertele 40 de expozanti, tour-operatori, administratii publice si asociatii de promovare, din toata tara.

Standul Romaniei are o suprafata de 239 de metri patrati in complexul expozitional care totalizeaza circa 160.000 de metri patrati. Romania are o participare constanta la acest targ, dedicat atat specialistilor din domeniul turismului, cat si vizitatorilor, inca din 1970.

In acest an, partenerul oficial al ITB Berlin este Botswana, conform parteneriatului semnat, in 2016, de ministrul Turismului Tshekedi Khama al II-lea si Christian Göke, CEO al Messe Berlin GmbH. Republica Botswana a fost prezenta la ITB Berlin, in fiecare an, din 1984.

Sursa: Agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top