Ministrul Agriculturii: Programul LEADER a devenit a cincea roata la caruta din cauza abordarii de la APIA

proiecte-PNDR.jpg

achim_irimescu_30575600Programul LEADER, prin care Grupurile de Actiune Locala (GAL) pot beneficia de finantare, a devenit a cincea roata la caruta, din cauza abordarii Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura, pana in prezent fiind consemnate 3.700 de proiecte in valoare de 92 de milioane de euro dintr-o alocare de peste 300 de milioane de euro, a declarat, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Achim Irimescu.

„Importanta GAL-urilor este mare. Sumele sunt consistente, iar in total pe Strategia de Dezvoltare Locala avem in PNDR suma de 563 milioane de euro, avem si pe partea POP sume destul de bune, iar in total depasim 650 milioane de euro. Daca ne uitam la ceea ce s-a intamplat pana acum, nu putem fi foarte multumiti, desi tine si de abordarea noastra. Din pacate, abordarea in Agentia de Plati (APIA) vizavi de LEADER a dus ca acesta sa fie a cincea roata la caruta. Nu putem fi multumiti la 3.700 de proiecte cu 92 milioane de euro din peste 300 de milioane de euro. Deci, absorbtia nu este pe masura dorintelor noastre. Este cert ca GAL-urile trebuie sa devina motorul dezvoltarii la nivel local. Acestea au si sarcini extrem de complexe si delicate, tinand cont ca GAL-urile sunt AM-uri la nivel local. Daca dansii nu se ajuta, vom avea probleme”, a spus Irimescu.

Potrivit ministrului Agriculturii, Romania s-ar putea sa nu respecte termenul referitor la procesul de selectie a Strategiei de Dezvoltare Rurala, programat pentru 6 august 2016.

„In procesul de selectie a strategiei de dezvoltare locala, care trebuie finalizat in maximum doi ani de la semnarea Acordului de Parteneriat, ne duce cu termenul la 6 august 2016. In aceasta situatie, s-ar putea sa nu respectam acest termen. Ar fi bine ca GAL-urile sa revigoreze proiectele abandonate dintr-un motiv sau altul. Din pacate, avem o carenta la Ministerul Agriculturii, in sensul ca nu am tras invatamintele necesare din aceste cazuri si gresim in continuare„, a subliniat oficialul.

Pe de alta parte, ministrul Agriculturii a precizat ca este nevoie de identificarea de noi de produse autohtone pentru a fi protejate la nivel european, cu scopul de dezvoltare economica a zonelor montane.

„Inca avem decalaje mari de dezvoltare in mediul rural in comparatie cu celelalte state-membre. Cred ca trebuie sa ne mobilizam efectiv. Toate solicitarile dvs. de simplificare a procedurilor vor fi luate in considerare. Am renuntat la foarte multe cerinte care ridicau probleme. Sunt mari probleme in ceea ce priveste cosul de produse locale. Aici este un domeniu enorm, vast, in care GAL-urile se pot implica. Recent, am protejat Salamul de Sibiu, urmeaza branza de Ibanesti, dar si alte produse. Trebuie neaparat sa venim cu identificarea de noi produse, de calitate extraordinara pentru ca nu exista alte posibilitati de dezvoltare a zonelor montane”, a afirmat Achim Irimescu.

Federatia Nationala a Grupurilor de Actiune Locala din Romania (FNGAL) a organizat, vineri, cu sustinerea Consortiului Programului Dezvoltare Rurala prin Antreprenoriat si Asociere si a Nevo Parudimos — membra a retelei europene ERGO Network, conferinta cu tema ‘Elaborarea Strategiilor de Dezvoltare Locala GAL pentru perioada de programare 2014 — 2020 a Uniunii Europene’.

Grupurile de Actiune Locala (GAL), entitati care isi desfasoara activitatea pe un teritoriu rural, cu o populatie cuprinsa intre 10.000 si 100.000 de locuitori si densitatea de maximum 150 de locuitori pe kilometru patrat, sunt beneficiare ale programului LEADER, initiativa europeana aparuta in anul 1990, in momentul cand programele publice pentru dezvoltare rurala din multe tari erau limitate.

GAL-ul are sarcina de a identifica si implementa o strategie de dezvoltare locala, de a lua decizii privind alocarea resurselor financiare si de a le administra, cu scopul de a asigura dezvoltarea durabila a teritoriului pe care il reprezinta. Dintr-un GAL pot face parte atat primariile, cat si societatile comerciale, ONG-urile, persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si inclusiv persoane fizice, indiferent de domeniul de activitate.

Sursa: Agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top