Ministrul Agriculturii: Scaderea plafonului din cadrul PAC si modul de acordare a subventiilor ingrijoreaza fermierii romani

2-petre-daea-mfax.jpg

Actuala alocare din Cadrul financiar multianual nu raspunde obiectivelor Romaniei, iar scaderea plafonului pe cei doi piloni din cadrul Politicii Agricole Comune (PAC) si modul de acordare a subventiilor ingrijoreaza fermierii romani, a declarat ministrul Agriculturii, Petre Daea, la reuniunea Consiliului de ministri Agricultura si Pescuit, de la Sofia.

„Noi consideram ca actuala alocare din Cadrul Financiar Multianual nu raspunde proiectelor noastre si obiectivelor pe care ni le-am propus. Scaderea plafonului pentru cei doi piloni coroborata cu modul de acordare a subventiilor creeaza ingrijorare pentru fermierii romani. Plafonarea nu este sustenabila pentru Romania. Aceasta va afecta profund performanta la nivelul fermelor care asigura fondul de marfa necesar alimentarii pietei. Am folosit si vom folosi mecanisme si instrumente de stimulare, cele folosite pana acum dand unele rezultate, dar acestea sunt departe de dimensiunea necesara. Saltul tinerilor fermieri in Romania a fost timid – de la 5,5% in 2015-2016 la 13% in 2017, din totalul acestora – ceea ce indica directia de actiune care a fost sustinuta atat de politicile europene, cat si de cele nationale integrate metodic in practicile europene”, a spus ministrul Agriculturii, citat intr-un comunicat remis AGERPRES.

Acesta a subliniat ca lansarea Cadrului Financiar Multianual indeamna la gasirea de solutii pentru tinerii fermieri, pentru inlocuirea generatiilor intr-un cadru dat care, pana acum, nu confera elasticitatea necesara pentru a defini noi solutii si nici pentru a gasi cai de rezolvare.

„Romania se confrunta cu cel mai mare si mai profund exod al fortei de munca in randul tinerilor care se indeparteaza de tara. Analizand aceasta stare de fapt, ne punem evident intrebarea ce perspective avem in interpretarea noului plafon de finantare a PAC post 2020. Raspunsul este ca nivelul de finantare nu satisface nici sperantele tinerilor fermieri si nici nevoia de a gasi solutii pentru marile probleme pe care le ridica fermierilor schimbarile climatice si atacul de boli si daunatori, care afecteaza productia, calitatea acesteia si rezultatul economic al acestora. Nu poti sa faci mai mult cu bani mai putini, iar in conditiile previzionate, nici atat. Sa fim inteligenti si hotarati, sa prevenim nasterea generatiilor de fermieri tineri din falimente agricole, ne va costa mai mult si va fi mai greu de gestionat”, a precizat ministrul Agriculturii.

El a adaugat ca tinerii fermieri sunt atrasi de rezultatele obtinute in agricultura si dorinta de a realiza o activitate „intr-un domeniu esential existentei umane – securitatea alimentara”, iar dorinta de alegere, de stimulare a fermierilor, de realizare a unei productii economice si a unei calitati confortabile poate fi asigurata in buna parte prin sustinere financiara.

„Performanta capata alte valente si interpretari. Din nefericire, acum nu intrezarim un rezultat stimulativ. Ma folosesc de acest moment pentru a reitera pozitia tarii mele care considera ca nivelul de alocare financiara este insuficient, plafonarea este profund daunatoare pentru fermierii romani, iar perspectiva tinerelor generatii de fermieri de aici se alimenteaza. in spirit de solidaritate cu politicile UE, in actualul Cadru Financiar Multianual si al celui de perspectiva, Romania va cauta, propune si aplica solutii care sa armonizeze interesele noastre cu dorinta reusitei si nu a esecului”, a mai afirmat Daea.

Ministrul Agriculturii a subliniat ca, din nefericire, reducerea financiara PAC dupa 2020 nu sustine si nici nu stimuleaza aceste preocupari si si-a exprimat speranta legata de ajustarea propunerii financiare si a principalelor cai de implementare, „in asa fel incat toti, deopotriva, sa intelegem binele si sa savuram impreuna succesul”.

Sursa: Agerpres.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top