Ministrul Finantelor: Nu se modifica conditiile pentru programul „Prima Casa“

prima-casa.jpg

Guvernul nu ia in calcul modificarea conditiilor pentru programul „Prima Casa“, a declarat Anca Dragu, ministrul Finantelor. Aceasta a afirmat ca in acest moment are loc o analiza cu privire la banii disponibili in banci, fiind posibile „redistribuiri“ ale fondurilor.

Pentru acest an, statul alocase initial garantii de stat de 1,69 de miliarde de lei in cadrul programului „Prima Casa“. Cum statul garanteaza jumatate din valoarea imprumuturilor acordate prin „Prima Casa“, bancile au putut acorda in acest an credite cu o valoare totala dubla, adica de 3,38 miliarde de lei. Ca urmare a cererii foarte mari, Guvernul a suplimentat in luna mai plafonul de garantii pentru programul „Prima Casa“ cu 500 de milioane de lei, printr-o hotarare, insa si garantiile suplimentare sunt aproape epuizate.  

„Sunt 280 de milioane (de lei – n.r.) disponibile in acest moment. Facem o analiza, trebuie sa identificam daca exista sume disponbile la anumite banci, sa facem redistribuirea acestora, iar apoi vom decide ce se intampla cu cererile care exista in acest moment la banci“, a spus ministrul.  

Intrebata daca este posibila modificarea unora dintre conditiile pentru acordarea fondurilor prin acest program, Anca Dragu a negat, spunand ca Executivul „nu ia in calcul“ acest lucru.  

Pana in prezent, peste 180.000 de locuinte au fost cumparate prin intermediul programului guvernamental, in valoare de circa 30 de miliarde de lei, potrivit datelor oficiale. Anul acesta, cererea pentru creditele „Prima Casa“ a crescut puternic, pe fondul dezbaterii legii privind darea in plata.  

Dupa aplicarea legii, incepand din 13 mai, cererea a ramas sustinuta, in conditiile in care bancile au inasprit conditiile de acordare pentru creditele imobiliare standard.  

Principalul avantaj al programului Prima Casa este avansul redus, de doar 5%, comparativ cu cel putin 30% la cele mai multe credite imobiliare standard.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.