Ministrul Mediului: “Orasele din Romania ar putea primi finantare pe proiecte pentru reducerea poluarii”

fabrica.jpg

Orasele din Romania care sunt monitorizate de Comisia Europeana in privinta calitatii aeruluiBucuresti si Iasi, precum si alte orase care se afla la limita de poluare si care vor sa previna acest fenomen, ar putea primi finantare pe o serie de apeluri de proiecte, pe care autoritatile se pregatesc sa le lanseze in perioada urmatoare, pentru achizitionarea, printre altele, de autobuze electrice, potrivit ministrului Mediului, Daniel Constantin.

“Romania se afla in procedura de infringement pe zona de poluare. Asa cum stiti Bucurestiul si Iasiul sunt orase aflate sub monitorizarea Comisiei Europene pentru gradul ridicat de poluare. Aici am incercat sa gasim cateva solutii de finantare la masurile pe care dansii (primarii localitatilor, n.r.) si le-au asumat in planul pe care l-au adoptat si pentru care am emis Ordinul de ministru, saptamana trecuta, privind acordul de mediu (…) Preocuparile pe care noi le avem sunt de a reduce poluarea la nivel national si de a rezolva problema deseurilor. Intentionam sa deschidem apeluri de proiecte, astfel incat orasele care sunt astazi in procedura de infringement, dar si alte orase care sunt la limita si care vor sa actioneze pe zona de preventie, sa poata sa achizitioneze autobuze electrice. Sigur ca e un program care nu vine doar pentru achizitia de autobuze, pentru ca vorbim de un sistem integrat si vorbesc aici despre acele centre de incarcare electrica pe care trebuie sa le avem si la nivelul Municipiului Bucuresti, si in alte orase care vor sa aplice“, a mentionat Constantin.

Ministrul Mediului a sustinut, de asemenea, ca vor fi demarate si alte programe care vor ajuta la scaderea gradului de poluare atat la nivel national, cat si in Bucuresti. “Pentru zona de biciclete, aici avem deja semnat un contract pentru piste cu Primaria Generala a Municipiului Bucuresti. Cred ca am deblocat acum toate impedimentele si in perioada urmatoare trecem efectiv la implementarea acestui program, semnat deja, in valoare de 10 milioane de euro. Suma nu este suficienta si va fi suplimentata atat din fondurile Municipiului Bucuresti, cat si din cele ale AFM-ului. De asemenea, programul pentru perdele forestiere e un program care a mai fost deschis si finantat din AFM, nu si anul trecut. Intentionam ca, intr-un timp foarte scurt, sa deschidem si aceasta linie de finantare. Un program de constientizare pe care vrem sa-l derulam la nivel national, poate si in colaborare cu Ministerul Educatiei si cu autoritatile publice locale. Eu cred ca trebuie sa invatam aceasta grija pe care trebuie sa o avem fata de mediul inconjurator inca din primele etape ale scolii. As vrea, de asemenea, sa lansam in perioada imediat urmatoare un program de constientizare pe ambele zone dificile pentru Romania: deseuri si calitate a aerului. Acest program nu se opreste doar la informare publica, discutii pe care le vom avea, ci poate imbratisa si forma de a ajuta autoritatile publice locale ca in fiecare scoala din Romania sa avem acele pubele de colectare selectiva. Copilul trebuie sa invete inca din primii ani de scoala grija pentru mediu, cum se face colectarea deseurilor, de ce este important sa reciclam, sa valorificam si sa avem cat mai putine deseuri care merg la groapa de gunoi”, a spus Daniel Constantin.

Pe de alta parte, oficialul a precizat ca la nivelul Fondului pentru Mediu exista sume de bani neutilizate, valoarea ajungand pana la 700 de milioane de lei. “Am discutat de mai multe ori in aceasta perioada cu conducerea Administratiei Fondului pentru Mediu. Prima nedumerire pe care am avut-o a fost legata de faptul ca au ramas fonduri necheltuite, imense. Din totalul de 1,25 de miliarde de lei colectati anul trecut, aproape 700 de milioane de lei au ramas necheltuiti. Pe de o parte, avem probleme legate de deseuri, legate de poluare, pe de alta parte legate de fonduri necheltuite. Nu mai vorbim despre alte fonduri pe care le avem la dispozitie in Ministerul de Finante din certificatele de CO2”, a subliniat ministrul Mediului.

La ora actuala, Romania este in procedura de infringement declansata de Comisia Europeana pe poluarea aerului din doua, respectiv Bucuresti si Iasi. In acest sens, ministerul de resort a alocat, anul trecut, 2,7 milioane de lei pentru inlocuirea echipamentelor uzate din Reteaua de Monitorizare a Calitatii Aerului.

Sursa: Agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top