Ministrul Mediului: Proprietarii haldelor de la exploatarile miniere ar putea accesa din octombrie fonduri UE

gratielagavrilescu-605x.jpg

Ministrul Mediului, Gratiela Gavrilescu, a declarat, miercuri, intrebata cum anume poate interveni institutia pe care o conduce in cazul celor doua iazuri de decantare ale fostei exploatari miniere de caolin de la Baile Harghita, unde exista riscul producerii unei catastrofe de mediu, ca acestea nu se afla in proprietatea ministerului si ca administratorul acestora trebuie sa actioneze pentru inchiderea lor, iar din octombrie va avea la dispozitie in acest sens si posibilitatea accesarii de fonduri UE.

„Ele nu sunt in proprietatea Ministerului Mediului, sunt in alta zona, dar pentru ca suntem extrem de preocupati si pentru ca suntem extrem de responsabili (…) si pentru ca este o problema care treneaza de niste zeci de ani, din perioada postdecembrista, Guvernul a aprobat legea siturilor contaminate, care a fost trimisa pe procedura de urgenta Parlamentului, ca urmatoarea sesiune, in septembrie, sa si fie pusa pe ordinea de zi a celor doua camere, aprobata si promulgata de Presedinte”, a spus, intr-o conferinta de presa, la Alba Iulia, Gratiela Gavrilescu.

In paralel, a adaugat ministrul, se cauta metodele pentru inchiderea acestor situri contaminate. „Deci cum trebuie sa fie inchise, ca difera de la sit la sit, de la halda la halda, pentru ca sunt produse diferite depozitate. Am scris un proiect pe POIM (Programul Operational Infrastructura Mare – n.r.), prin care Ministerul Mediului sa faca si inventarierea tuturor siturilor contaminate, dar sa si identificam masurile de inchidere a acestora”, a spus Gavrilescu.

Ministrul a adaugat ca banii necesari pentru inchiderea respectivelor halde ar putea proveni o parte din fonduri europene.

„Bani ca sa fie inchise aceste halde, aceste depozite, aceste situri, o parte dintre ei, bineinteles in urma unor proiecte a celor care sunt proprietarii acestora, o sa poata sa fie depuse de undeva din luna octombrie din fonduri europene, lucru care ne ajuta foarte mult si pâna atunci o sa terminam si noi proiectul, care l-am preconizat ca pâna la sfârsitul lunii decembrie sa avem proiectul inchis”, a declarat ministrul Mediului.

Gravilescu a subliniat ca banii nu se pot da de la Ministerul Mediului, ci din fonduri europene, in urma unui proiect pe care administratorul, proprietarul trebuie sa-l scrie.

In ceea ce priveste situatia celor doua iazuri, bani pentru inchiderea acestora ministerul nu are de unde sa dea, a mai spus Gratiela Gavrilescu.

Cele doua iazuri de decantare ale fostei exploatari miniere de caolin de la Baile Harghita au fost afectate de ploile abundente din ultimele luni, existând riscul sa alunece si sa se produca o catastrofa de mediu, daca nu se iau masuri urgente de consolidare, conform autoritatilor locale.

Prefectul Harghitei, Jean-Adrian Andrei, a declarat, marti, ca situatia s-a inrautatit fata de anul trecut, când s-au facut monitorizari si când s-a cerut, fara rezultat, ministerului Economiei si SC Conversmin SA, sa ia masuri de rezolvare a problemei.

„Situatia s-a inrautatit foarte mult, in sensul ca clasa de stabilitate a celor doua iazuri este diferita fata de ultima evaluare, exista fisuri in halda de steril care oricând, datorita fenomenelor meteo extreme si a ploilor abundente, poate aluneca si poate crea un risc major de poluare pentru mediul inconjurator. Din acest motiv, vom solicita din nou celor doua entitati (n.r. – Ministerului Economiei si SC Conversmin SA) sa ia masurile necesare si voi propune constituirea unei comisii interministeriale formate din Ministerul Mediului, Ministerul Apelor, Ministerul Economiei si Ministerul Finantelor, pentru a se gasi o solutie in aceasta problema. Situatia este extrem de periculoasa din punct de vedere al poluarii mediului si doar o interventie ampla poate face ca situatia sa fie remediata sau dusa, macar la stadiul care era inainte ca pericolul sa existe”, a declarat presei prefectul Jean-Adrian Andrei.

La rândul sau, comisarul sef adjunct al Garzii Nationale de Mediu, Szep Robert, a catalogat situatia ca fiind „foarte grava” si a avertizat ca „exista pericolul prabusirii unor trepte si producerii unei iminente catastrofe ecologice”.

Sursa: Agerpres.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top