Ministrul muncii: Pana acum au fost angajate doar 229 de persoane prin multinationale

lia1olguta57vasilescu-605x.jpg

Firmele din Romania au la dispozitie 500 mil. euro din fonduri europene pentru a forma ucenici si stagiari, dar pana acum au fost angajate doar 229 de persoane prin acest program, care ar putea fi folosit pentru a tine romanii in tara, spune ministrul muncii Lia-Olguta Vasilescu. Potrivit acesteia, sunt judete din Moldova si Oltenia unde rata somajului depaseste 5%, in timp ce multinationalele au dus somajul la 0% in vestul tarii.

„Sunt judete cu 0% somaj, in special cele care se afla pe granita de Vest a tarii. Asta pentru ca multinationalele, multe beneficiare de ajutor de stat, s-au asezat acolo unde le era mai simplu sa isi transporte marfa in Uniunea Europeana, adica mai aproape de reteaua de autostrazi. in schimb, sunt foarte multe judete din Romania unde somajul este peste 5%, in zona Moldovei si cateva judete din sudul tarii. Cei care nu isi gasesc un loc de munca in aceste zone prefera sa plece in strainatate“, a declarat Lia-Olguta Vasilescu in cadrul unui seminar despre criza fortei de munca, organizat de Intact.

Ea aminteste ca statul a venit in sprijinul somerilor dispusi sa se mute la peste 50 km de casa cu programul Prima Chirie, care deconteaza 75% din cheltuielile cu chiria si utilitatile, in limita a 900 de lei, si atrage atentia angajatorilor ca au la dispozitie jumatate de miliard de euro din fonduri europene pentru formarea muncitorilor.

„Daca o firma are nevoie de zece sudori si nu ii gaseste pe piata muncii, poate merge la AJOFM si solicita zece persoane necalificate pe care sa ii transforme in sudori la locul de munca. Firmele pot primi de la stat salariul minim pe economie lunar pe o perioada intre unu si trei ani pentru aceste persoane. Singura obligatie a angajatorului este ca, la sfarsitul perioadei, sa puna la dispozitia angajatului un certificat de ucenicie. Acelasi lucru este valabil si pentru stagiari, adica cei care au absolvit o facultate, dar pentru ei suma pusa la dispozitie este de 300 de euro“, adauga ministrul muncii.

Ea se arata surprinsa de faptul ca mediul de afaceri nu acceseaza acesti bani, dar „se plange“ ca nu face fata mariri salariului minim pe economie. De la demararea programului, in vara acestui an, au fost angajati doar 169 de ucenici si 60 de stagiari, potrivit lui Vasilescu. „Angajatorii pot lua acesti bani si sa mai adauge 100-200 de lei, pentru a nu ramane doar la nivelul salariului minim si astfel sa pastreze in tara forta de munca“, a completat ea.

Sursa: Capital.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top