Ministrul Rovana Plumb: Romania sustine ferm mentinerea unui buget semnificativ pentru politica de coeziune post-2020

SiteConsiliuCoeziune2.jpg

Ieri, a avut loc, la Luxembourg, reuniunea Consiliului Afaceri Generale – format Coeziune (CAG), cu participarea ministrilor care gestioneaza politica de coeziune in Statele Membre, in prezenta comisarului european pentru Politica Regionala, doamna Corina Cretu.

In aceasta ultima reuniune a CAG inainte de prezentarea de catre Comisia Europeana a propunerii privind viitorul Cadru Financiar Multianual (CFM), de luna viitoare, presedintia bulgara a subliniat importanta acestei perioade de negociere pentru viitorul politicii de coeziune.

In cadrul Consiliului, s-a aratat ca este nevoie de o directie clara in privinta asteptarilor pe care Statele Membre le au cu privire la prioritatile si masurile pentru cresterea impactului politicii de coeziune post-2020.

Delegatiile au sustinut ca politica de coeziune trebuie sa ramana o prioritate absoluta a bugetului UE si un pilon al integrarii.

Discutiile s-au concentrat, pe parcursul reuniunii, asupra elementelor-cheie care vor defini viitoarea politica de coeziune, ce are are o istorie de peste 3 decenii si in care, asa cum aratat delegatiile, beneficiile sale la nivelul fiecarui Stat Membru au fost incontestabile.

Abordarea generala a fost aceea ca viitoarea politica de coeziune trebuie sa aiba la baza obiectivele de dezvoltare ale Statelor Membre, dar sa raspunda mult mai prompt si mai concret, in viitor, particularitatilor si dificultatilor fiecarei regiuni.

In acelasi timp, s-a accentuat faptul ca, in atingerea obiectivelor viitoare ale UE, politica de coeziune trebuie sa raspunda cat mai bine unor provocari, precum: solidaritatea europeana, buna functionare a pietei unice, promovarea competitivitatii, schimbarile climatice, tranzitia energetica, digitalizarea, combaterea somajului si crearea de locuri de munca, in special in randul tinerilor.

Pentru ca politica de coeziune sa isi atinga obiectivele viitoare, Statele Membre au punctat nu doar mentinerea acesteia la un nivel de alocare cat mai satisfacator, ci si imbunatatirea cadrului sau general. S-au adus in discutie nevoia eficientizarii Programelor, simplificarea procedurilor, clarificarea viitorilor indicatoria, dar si o mai buna vizibilitate si comunicare a politicii de coeziune catre toti cetatenii europeni.

In interventia sa, comisarul european pentru Politica Regionala, doamna Corina Cretu, a reamintit prezentarea, in data de 2 mai, a noii propuneri privind viitorul CFM, adaugand ca „niciun Stat Membru nu va fi imun la provocarile viitoare, dar ca este important sa fie alocat un buget suficient pentru a acoperi nevoile actuale ale tuturor regiunilor”.

La randul sau, ministrul Fondurilor Europene, doamna Rovana Plumb, a sustinut, in cadrul Consiliului, mentinerea principalilor piloni ai actualei Politici de Coeziune si pentru perioada post-2020, adaugand ca este nevoie de stabilitatea acestei politici de finantare, care functioneaza ca un motor de crestere si convergenta al Uniunii Europene.

Finantarea infrastructurii de baza in toate sectoarele trebuie sa ramana o prioritate pentru regiunile mai putin dezvoltate. Romania sustine ferm mentinerea unui buget semnificativ pentru politica de coeziune post-2020. Ne asumam, asadar, masuri pentru a atinge obiectivele politicii de coeziune, asa cum sunt ele definite in Tratat. Prioritara trebuie sa ramana si alocarea financiara, ceea ce inseamna ca bugetarea trebuie sa ramana cel putin la acelasi nivel si in urmatorul Cadru Financiar Multianual. Romania spune DA flexibilitatii, simplificarii si rezultatelor! intr-o Europa in rapida evolutie, care se confrunta cu schimbari continue, trebuie sa asiguram sprijin pentru ca regiunile noastre sa se dezvolte la adevaratul lor potential. Acesta este modul in care vom putea asigura bunastarea cetatenilor europeni, a declarat ministrul Fondurilor Europene la Luxembourg.

Sursa: fonduri-ue.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top