Modernizarea sistemelor care au ca rezultat o marire neta a suprafetei irigate pot primi finantare prin PNDR

agricultura-300x225.jpg

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) primeste proiecte care vizeaza investitii in modernizarea sistemelor care au ca rezultat o marire neta a suprafetei irigate, aferente submasurii 4.3 I – Investitii pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole şi silvice – Componenta infrastructura de IRIGAtII.

In acest sens, AFIR a publicat pe site-ul propriu, www.afir.info, studiul intitulat ,,Analiza privind potentialul impact al sistemelor de irigatii asupra resurselor de apa din punct de vedere cantitativ, ca rezultat al actualizarii Strategiei Investitiilor in sectorul irigatii prin evaluarea indicatorilor aferenti regimului hidrologic”. Documentul, solicitat de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, a fost elaborat de Ministerul Apelor si Padurilor.

Studiul a fost necesar pentru a evalua impactul pe care proiectele care vizeaza investitii in modernizarea sistemelor cu rezultat in marirea neta a suprafetei irigate il au asupra surselor de apa. Astfel, au fost analizate sursele de irigatii, respectiv raul Dunarea, raurile interioare, lacurile naturale si lacurile de acumulare.

Concluziile studiului arata ca suprafata irigata a Romaniei poate fi marita fara a se inregistra un impact negativ asupra surselor de apa. in consecinta, suprafata irigata poate creste de la 619 mii de ha la peste 1,8 milioane ha.

„Infrastructura de irigatii este un element cheie in ceea ce inseamna o agricultura sustenabila in Romania, atat pentru fermieri, cat si pentru populatie. Chiar daca nevoia de a iriga este mare, apa folosita pentru irigatii trebuie sa fie gospodarita cu mare grija, impactul consumului de apa asupra mediului, chiar si in folosul agriculturii, fiind unul major. Fara rezultatele acestui Studiu, prevazut in Ghidul Solicitantului, Agentia nu a putut finanta pana acum proiecte care sa prevada cresterea suprafetei irigate. Analiza a fost cu atat mai necesara cu cat grija noastra in implementarea masurilor de dezvoltare rurala este legata atat de binele agriculturii cat si de protejarea mediului inconjurator si a infrastructurii naturale a Romaniei, acestea fiind conditii obligatorii pentru toate proiectele finantate prin PNDR.” a declarat directorul general al AFIR, Adrian – Ionut CHESNOIU.

O investitie avand ca rezultat o marire neta a suprafetei irigate care afecteaza sursele de apa subterana sau de suprafata este eligibila numai daca acestea sunt considerate satisfacatoare in ceea ce priveste cantitatea de apa in planul de management al bazinului hidrografic. Totodata, eligibilitatea proiectului este data si de analiza de mediu realizata de catre autoritatea competenta, care trebuie sa confirme ca nu va exista niciun efect negativ semnificativ asupra mediului.

Sprijinul public pentru investitiile finantate prin aceasta submasura este 100% nerambursabil si nu va depasi 1.000.000 euro/ proiect pentru sistemele de irigatii aferente statiilor de punere sub presiune (SPP) sau 1.500.000 euro/ proiect pentru amenajarea sistemelor de irigatii aferente statiilor de pompare si repompare (SPA – Statii de pompare a apei, SRP – Statii de repompare).

Detalii privind accesarea Submasurii 4.3 I, precum si continutul Studiului, pot fi gasite pe www.afir.info, sectiunea Investitii prin PNDR.

Sursa: AFIR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top