Noi conditii contractuale pentru lucrari de infrastructura

proiecte-europene.jpg

Ministerul Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene (MDRAPFE) a elaborat doua modele contractuale standardizate pentru contractele de lucrari (executie, respectiv proiectare si executie) aferente obiectivelor de investitii finantate din fonduri publice.

Elaborarea si aprobarea acestor modele inseamna finalizarea activitatilor pentru indeplinirea conditionalitatii ex-ante privind achizitiile publice si un mare pas inainte pentru rezolvarea problemelor care intarzie sau impiedica derularea proiectelor de infrastructura. Multumim institutiilor publice, structurilor profesionale, si tuturor partenerilor care ne-au sprijinit in elaborarea si definitivarea acestor modele contractuale – a precizat Marius Nica, ministrul delegat pentru Fonduri Europene.

Aprobate recent prin Hotarare de Guvern, modelele contractuale vor fi folosite in mod obligatoriu pentru contractele de lucrari finantate din fonduri publice (nerambursabile si/sau rambursabile) cu o valoare totala estimata de minim 23.227.215 lei (pragul pentru publicarea unui anunt de atribuire in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene).

Actul normativ stabileste bazele pentru incheierea unor contracte de lucrari de buna calitate, avand clauze complete si echilibrate, utilizate pe scara larga in implementarea proiectelor internationale. Aceasta conduce pe de o parte la cresterea calitatii in procesul de achizitie (asigurarea unei competitii efective in faza de licitatie, conditii de contract predictibile, participarea la procedura a ofertantilor seriosi, etc.), pe de alta parte la implementarea in conditii optime a contractelor de lucrari (formele de contract deficiente, neclare sau incomplete genereaza probleme in derularea contractelor, blocaje si intarzieri). Mai mult, aceste modele de contract prevad o modalitate internalizata de solutionare a conflictelor, care nu pericliteaza implementarea proiectului pentru ca solutionarea se face in timpul derularii contractului.

Reprezentanti ai beneficiarilor, constructorilor, consultantilor si asociatiilor profesionale au cerut in mod repetat MDRAPFE, in calitate de autoritate de management pentru programele care finanteaza proiecte de infrastructura (POIM, POR) sa extinda folosirea conditiilor contractuale standard, asa cum se practica si in alte tari.

Alte avantaje ale utilizarii unor forme standardizate de contract, cunoscute si acceptate atat de antreprenori, cat si de beneficiari, sunt scaderea semnificativa a costurilor asociate pregatirii, negocierii si gestionarii contractelor, precum si scaderea riscurilor ulterioare in implementare.

Sursa: fonduri-ue.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top