Noile stimulente pentru infiintarea si dezvoltarea IMM-urilor intra in dezbaterea Parlamentului

grafic_crestere_dezvoltare.jpg

grafic_crestere_dezvoltareParlamentarii vor dezbate, in cursul saptamanii viitoare, o serie de modificari la Legea nr. 346/2004 privind stimularea infiintarii si dezvoltarii IMM.

O parte din aceste masuri au fost cuprinse intr-o hotarare de Guvern adoptata anul trecut, la sfarsitul lunii august, insa care nici pana la aceasta data nu a fost publicata in Monitorul Oficial, astfel ca nu s-a putut aplica niciodata.

Iata deci principalele masuri din pachetul de stimulente privind IMM-urile:

 • Fonduri si programe alimentate din fonduri europene
 1. Proiectarea si implementarea, in cadrul programului privind politica de coeziune, a unui fond special de micro-finantare a IMM-urilor, axat pe dezvoltarea spiritului intreprenorial, inovare de varf si introducerea noilor tehnologii;
 2. Proiectarea si implementarea, apeland la fonduri europene, a unor programe speciale de cercetare, dezvoltare si consultanta, privind managementul, marketingul, networkingul, investitiile, s.a in IMM-uri, in vederea furnizarii de solutii pragmatice pentru cresterea functionalitatii si performantelor firmelor pe piata interna si internationala;
 3. Proiectarea si implementarea, apeland la fonduri europene, a unei baze nationale de informatii si cunostinte in care, in mod obligatoriu, sa se inregistreze toate contractele de cercetare stiintifica finantate de catre stat si/sau din fonduri europene, rezultatele cercetarilor stiintifice efectuate si punerea lor la dispozitia IMM-urilor din Romania in mod gratuit;
 4. Crearea unui fond special pentru cofinantarea realizarii de produse ecologice;
 5. Crearea unui fond special pentru mini-granturi pentru microintreprinderi;
 6. Proiectarea si implementarea de programe de realizare a unor clustere inovative pentru fiecare regiune a tarii, focalizate pe produse pentru export, finantate din fonduri europene, care sa valorifice potentialul si conditiile specifice fiecarei zone;
 7. Crearea unui fond special „venture capital” cu finantare de la bugetul statului, fonduri europene, banci si companii financiare, in vederea finantarii infiintarii de start-up-uri inovative, esentiale pentru implementarea Strategiei UE 2020, referitoare la cresterea inteligenta bazata pe inovare masiva.
 • Stimulente pentru crearea de locuri de munca si reducerea somajului, in special in randul tinerilor
 1. Microintreprinderile si intreprinderile mici beneficiaza de urmatoarele avantaje privind forta de munca angajata cu norma intreaga pe durata nedeterminata:
 • Scutirea (suportarea, de la Bugetul de stat), pentru o perioada de 1 an, a contributiilor sociale datorate de angajatori in cazul angajarii cu contract de munca pentru o durata cel putin egala cu 2 ani, a tinerilor cu varsta sub 25 de ani si a persoanelor cu varsta mai mare de 45 de ani).
 • Persoanele aflate in somaj pe care le angajeaza sunt scutite de la plata din contributiile de asigurare sociala pentru primii doi ani de activitate in cadrul aceleiasi intreprinderi.

2. Pentru primul an fiscal de la inregistrarea la Registrul Comertului, microintreprinderile si intreprinderile mici sunt scutite de la plata impozitului pe venitul realizat in anul fiscal de referinta, cu obligativitatea mentinerii activitatii si a obtinerii de venituri din exploatare pe o perioada de minimum doi ani dupa obtinerea facilitatii.

3. Stimularea, prin programe-suport, a dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii care investesc echivalentul a minimum 15% din cifra de afaceri anuala in activitati proprii de cercetare-dezvoltare si/sau inovare.

4. Intreprinderile mici si mijlocii sunt scutite de la plata impozitului pe profitul realizat in anul fiscal de referinta, cu obligativitatea reinvestirii integrale a acestuia in urmatorul an fiscal, in acelasi sector/ aceleasi sectoare de activitate.

Sursa: CNIPMMR

Sunt oportune aceste masuri? Spune-ti parerea in sectiunea de comentarii!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.