Noua moda in interpretarea evolutiilor economice: darwinismul

Anul 2009 va fi caracterizat de un proces amplu de darwinism economic. Anul darwinismului economic. Legea lui Darwin in economie.

Doar cateva exemple de titluri din publicatiile ultimelor zile. Cam oricine isi da seama imediat despre ce este vorba cand asociezi termenii darwinism si economie. Dar oare asa numitul darwinism economic a aparut brusc, anul asta, nu este el un fapt permanent? Bineinteles ca este, dar probabil in 2009 o sa “doara” mai tare.

 

S-a nimerit ca 2009 sa fie chiar un an comemorativ. Se implinesc 200 de ani de la nasterea lui Darwin si 150 de ani de la publicarea lucrarii sale de baza “Originea speciilor”. In cercurile stiintelor biologice 2009 chiar a fost declarat „Anul Darwin„. Deci pana la urma chiar se potriveste. Putem la o adica sa numim anul 2009 “Anul Darwin in economie”. Asta in abordarea “lejera” a problemei.

 

Adevarul e ca darwinismul economic este un concept cu oarecare vechime in teoria economica. In timp, evolutionismul si-a croit o baza teoretica in economie prin lucrari de referinta cum ar fi “Teoria dezvoltarii economice” de J. Schumpeter (1911), “Metodologia economiei pozitive” de M. Friedman (1953) sau “O teorie evolutionista a schimbarii economice” de R.R. Nelson si S.G. Winter (1982) si multe altele. Iar toate aceste lucrari fac mult mai multe decat sa rescrie doua randuri de notiuni populare de darwinism (selectia naturala este mecanismul evolutiei speciilor prin lupta pentru supravietuire…).

 

Este atat de facil sa apelam la Darwin in interpretarea evolutiilor economice. Cu totii intelegem, macar in mare, cam ce a vrut Darwin sa spuna. Teoria selectiei naturale se bazeaza pe unele principii ce pot fi usor intelese. Ceea ce poate fi util dar si periculos atunci cand vorbim de darwinismul economic sau de evolutionismul economic. Pentru ca amestecam un concept relativ simplu cu o teorie economica destul de vasta si cu ramificatii ideologice. De aceea, in spiritul celebrarii Anului Darwin, daca tot vrem sa o folosim, n-ar strica deloc sa aprofundam ideea de darwinism economic, insa fara accentele publicistice dramatice.

 

In urma cu cateva zile citeam un interviu al lui Jean-Pierre Vigroux de la firma de consultanta Mazars Romania si am fost fascinat de afirmatia sa: am impresia ca romanii sunt oarecum frustrati ca nu au o criza adevarata, asa cum se intampla in Franta, Germania sau in SUA, ei ar vrea sa se ingrijoreze in fiecare zi. Surprinzator sau nu, s-ar putea sa aiba dreptate. Ne doare un pic faptul ca la noi nu se intampla ceva cu rezonanta mondiala, chiar si cand e vorba de o criza economica. Dar asta e alta discutie. Anul 2009 e abia la inceput. Cu atata preocupare pentru crize, evolutionism si chiar fatalism ar fi cazul sa nu uitam un lucru esential: trebuie sa mai si muncim. Fara scuze, pretexte sau complexe.

Tudor Ciumara

Tudor Ciumara

Tudor Ciumara este consultant senior si administrator al SC Carbon Consult SRL, firma care ofera servicii de consultanta in management, coordonator al unui proiect distinct in cadrul Carbon Consult, proiect vizand oferirea de servicii de asistenta (de afaceri si personala) cetatenilor straini veniti sa faca afaceri sau sa lucreze in Romania (www.bssf.ro) si cercetator stiintific in cadrul Centrului de Cercetari Financiare si Monetare „Victor Slavescu”, din cadrul Academiei Romane (www.icfm.ro). Doctor in economie din anul 2010, cu o teza privind „Piata serviciilor de consultanta economica in Romania” realizata in cadrul Institutului National de Cercetari Economice al Academiei Romane. Activitatea proprie de consultanta se concentreaza pe analiza proiectelor de investitii, planificarea de afaceri si orientarea strategica a firmelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top