O cercetatoare de la Universitatea Babes-Bolyai a castigat un grant european de 1,5 milioane de euro

posdru-bani-tva.jpg

alida_timar_gabor1,5 milioane de lei primeste proiectul romanesc INTERTRAP, propus de cercetatoarea dr. Alida Iulia Gabor de la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj. Banii vin din partea Consiliului European de Cercetare, iar proiectul are in vedere dezvoltarea unei noi tehnici de datare cu acuratete a perioadelor glaciare si de incalzire globala, de-a lungul unei perioade ce incepe acum 2,5 milioane de ani si se termina in prezent.    

„Avem nevoie sa ne pastram cei mai talentati cercetatori in Europa, in paralel cu incercarea de atragere a oamenilor de stiinta de top din alte parti ale lumii.  Aceste granturi ne garanteaza ca cele mai bune idei ale omenirii sunt dezvoltate chiar aici, de catre cercetatori si oameni de stiinta ce au libertatea si siguranta de a-si dezvolta o cariera si ambitiile pe continentul nostru”, a declarat comisarul european pentru cercetare, stiinta si inovare, Carlos Moedas.

Obiectivul proiectului este de a furniza detalii asupra schimbarilor climatice trecute, oferind astfel informatii cercetatorilor care incearca sa inteleaga tendintele actuale si viitoare din domeniu. Noua tehnica va testa probe din toata lumea de loess, o categorie de sol ce acopera aproximativ 10% din suprafata Terrei, si va integra diferite metode optice si spectroscopice.    

Consiliul European pentru Cercetare (CEC) a anuntat lista proiectelor propuse de 291 de cercetatori si oameni de stiinta aflati la inceput de cariera, ce urmeaza a fi finantate prin programul „Starting grants”. Finantarea acordata are o valoare totala de 429 de milioane euro, ea fiind de maximum 1,5 milioane per grant. Cercetatorii vor putea astfel sa-si formeze propriile echipe si sa-si dezvolte ideile inovatoare. Granturile sunt acordate prin pilonul „Excelenta in stiinta” al Programului european de cercetare si inovare Orizont 2020.   

Sursa: Comisia Europeana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *