O noua cultura agricola va primi sprijin de la stat incepand cu anul 2018

Agricultura_ecologica.jpg

Sprijinirea fermierilor care cultiva legume ce se lupta cu importurile continua, asa cum se prevede in programul de guvernare al Partidului Social-Democrat. Anul acesta au intrat la plata tomatele cultivate in sere si solarii, iar ajutorul de stat de 3.000 de euro a ajuns la numerosi fermieri si a reusit sa atraga atentia pietei asupra rosiilor romanesti. Acum un grup parlamentari ai PSD, in colaborare cu echipa de la Ministerul Agriculturii, duc proiectul mai departe si includ fasolea pentru ajutor de stat suplimentar.

”Noi acum ne-am dus pentru sesiunea parlamentara, care se deschide la 1 septembrie, am venit tocmai cu acea lege-cadru de sustinere a produselor deficitare, acolo sunt prevazute pe langa tomate si carnea de suine si in general reproductia la suine pentru ca de fapt despre asta discutam, sunt prevazute celelalte sectoare care sunt in deficit pentru ca am spus de fiecare data, ne uitam la importuri si vedem exact pe ce cheltuim noi cei mai multi bani. Daca cheltuim cum este cazul pestelui, automat trebuie sa mergem pe un program de sustinere a sectorului respectiv, daca cheltuim mai mult pentru carnea de pasare, trebuie sa mergem pe sectorul respectiv, daca cheltuim pe fasole sau eu stiu, dau exemple, pe ovine sau altceva atunci sigur ca noi ne vom orienta pe acele produse. Dar ma repet avem depus acea lege cadru, un program de 8 ani si sigur ca de acolo vor porni hotararile de guvern, vor porni celelalte programe”, a declarat astazi, 30 august, pentru Agrointeligenta – www.agrointel.ro Daniel Botanoiu, secretar de stat in Ministerul Agriculturii.

Agrointeligenta – www.agrointel.ro va prezinta si un pas important care le asigura fermierilor romani acest ajutor prin intermediul unei legi speciale. Proiectul apartine parlamentarilor PSD si prevede ca ”anual, pana la data de 30 octombrie, prin hotarare a Guvernului se stabilesc produsele deficitare care vor beneficia de schema de finantare incepand cu 01 ianuarie anul urmator. Schema de sprijin se acorda pentru fiecare produs deficitar pana la sfarsitul perioadei programate, respectiv 31 decembrie 2025”. Cu alte cuvinte, prin lege, pana in 2025, fermierii vor avea asigurate aceste ajutoare de stat.

Sustinerea fiecarui produs deficitar se face pe o perioada de minim 8 ani, mai prevede proiectul legislativ sustinut si de actualul Guvern.

”Valoarea anuala a schemei, tipul si intensitatea finantarii, beneficiarii schemei de sprijin, conditiile de eligibilitate, modul de acordare a finantarii, precum si modalitatile de verificare si control se stabilesc anual, prin Hotarare a Guvernului, la propunerea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale. in cazul in care pentru sustinerea acestui program este necesara instituirea unei scheme de ajutor de stat, aceasta se notifica la Comisia Europeana conform dispozitiilor art.108 alin.(3) din TFUE”, mai arata initiatorii proiectului de lege, intre care senatoarea PSD Doina Silistru si deputatii PSD: Ioan Munteanu, Alexandru Stanescu, Dan Ciocan, Ioan Dirzu sau Danut Pale.

Impreuna cu fasolea boabe, de anul viitor va primi ajutor de stat si productia de peste. Apoi, in 2019, va intra la sprijin sectorul carnii de pasare si, apoi, cel al carnii de vita.

Sursa: Agrointel.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top