O vara de neuitat. Tocmai am platit 5 milioane de euro pentru concediile mascate ale functionarilor

var1-696x513.jpg

O lege care ar fi trebuit sa ridice nivelul de pregatire al angajatilor din institutiile publice, garantându-le accesul la cursuri de formare profesionala, a fost pervertita intr-o uriasa afacere turistica.

  • Mii de functionari sunt trimisi anual in statiuni de pe litoral, la munte sau la bai, câte sapte zile, la hoteluri de trei si patru stele, insotiti de familie si cu servicii all inclusive asigurate. Toate acestea, sub umbrela unor asa-zise cursuri de formare profesionala.
  • Organizate de firme private, cursurile se tin superficial sau nu se tin deloc si inclusiv Institutul National de Administratie – autoritatea de stat care ar trebui sa le supravegheze – recunoaste ca fenomenul a scapat de sub control si ca ele reprezinta, de fapt, concedii suportate din bani publici. Aceste practici au inceput in 2009, pe fondul unor reorganizari institutionale haotice, si au luat amploare in ultimii doi ani.
  • Am vrut sa aflam adevarata dimensiune a situatiei si ne-am trezit ingropati sub un munte de informatii. Dupa câteva saptamâni de „sapat“ in Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP), am scos la lumina un tabel care contine cifre uluitoare: numai in primele sapte luni ale acestui an, institutiile publice din România au achizitionat 5.583 de servicii hoteliere (cele mai multe pentru sejururi de 7 zile) pentru tot atâtea cursuri de formare profesionala. Suma totala suportata de bugetele locale se ridica la 21.355.912 lei (aproape 5 milioane de euro). De la primarii, scoli si case de cultura pâna la Directia Nationala Anticoruptie si Opera Comica pentru Copii, o proportie covârsitoare din totalul institutiilor finantate din bani publici si-au trimis angajatii in concedii camuflate sub forma unor cursuri de formare profesionala.
  • Orice functionar, indiferent de pozitia sa in organigrama poate beneficia de aceste vacante: de la cei aflati in functii de conducere, pâna la soferi si secretare. Exista cursuri de administrare a parcului auto, cursuri de scriere a documentelor de stare civila sau cursuri de management al stresului si gestionarea emotiilor. Pâna la urma, denumirea cursului trece la capitolul „si altele“. Toata afacerea leviteaza intr-un spatiu burlesc, in care gradinita cu program prelungit nr. 1, din Rosiorii de Vede, a cumparat un sejur pentru un curs de „Prevenirea si combaterea coruptiei“.
  • Pe site-urile firmelor care ofera cursuri de formare profesionala informatiile despre programele educationale sunt succinte. Se pune insa un accent deosebit pe partea turistica: poze cu camerele de hotel, facilitati asigurate (piscina, jacuzzi, sezlonguri pe plaja) si orele de masa. Se organizeaza chiar iesiri peste hotare in intervalul celor sapte zile in care se presupune ca functionarii ar trebui sa studieze.

Mai multe detalii aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top