Oamenii de afaceri se plang ca statul favorizeaza multinationalele

multinationale.jpg

Afacerile romanesti sunt lipsite de sprijinul autoritatilor, care prefera in continuare sa sustina multinationalele prezente in Romania, au declarat mai multi oameni de afaceri romani, in cadrul unei dezbateri pe teme de agricultura. Criticile oamenilor de afaceri vin in contextul in care, in acest an, Guvernul acorda ajutoare de stat de 145 milioane euro printr-o schema pentru mari investitii, de peste 10 milioane euro, la care au acces in general marile corporatii.

Ajutoarele au fost aprobate doar pentru sase mari firme, intre care Pirelli, Arctic si Bosch.  In schimb, in 2016 nu a existat nicio schema de jutor pentru firme mici si mijlocii, categorie in care intra cei mai multi antreprenori romani.

Guvernul a aprobat recent o schema de ajutoare de stat pentru IMM-uri care ar trebui sa se aplice de anul viitor, de catre viitorul guvern. “Avem o lipsa de comunicare intrei noi si autoritati. Sa facem o asociatie a brandurilor romanesti. Sa avem autoritate in fata strainilor. Este important sa avem o voce unita. De multinationale nu se iau autoritatile, ci se iau de companiile romanesti”, a spus presedintele agentiei imobiliare Regatta, Eduard Uzunov. In acelasi timp, Rucsandra Hurezeanu, fondator Ivatherm, a spus ca legiile facute de Guvern mai degraba pun piedici mediului de afaceri autohton. In viziunea antreprenorilor autohtoni, Romania are nevoie de un brand puternic de tara, deoarece investitorii strainii au o perceptie proasta despre tara noastra. “Perceptia strainilor despre Romania este una proasta”, a declarat presedintele Cris-Tim, Radu Timis.

De asemenea, Eduard Uzunov considera ca investitorii straini fug de Romania deoarece nu exista transparenta. “Investitorii ma intreaba care ar fi ruta metroului. si ma duc la autoritati si nu reusesc sa-mi spuna concret. Vin investitori din Germania, Irlanda si pleaca din tara in ceata”, a subliniat Uzunov.  O alta necesitate pentru mediul de afaceri ar fi predictibiliatea. “Daca in 2005-2006 puteam sa va spun la ce cifra de afaceri voi ajunge peste 10 ani puteam sa va zic, dar acum nu pot. Noi nu avem o planificare pe termen lung, de aceea avem nevoie de predictibiliate”, a mai spus presedintele Regatta. Oamenii de afaceri cer o comunicare buna intre antreprenori si autoritati, astfel incat mediul de afaceri autohton sa fie la curent cu toate modificarile legislative care ii implica.

Sursa: Ziarul de Iasi
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top