Obiectivul MFE: o rata de absorbtie a fondurilor europene de 80%, pana in 2015

progres.jpg

progresMinisterul Fondurilor Europene (MFE) si-a stabilit ca obiectiv o rata de absorbtie a fondurilor europene de 80% pana in anul 2015.

Anuntul a fost facut de secretarul de stat Alin Sorin Mitrica, in cadrul conferintei „Dezvoltarea infrastructurii si serviciilor publice cu fonduri europene pentru comunitatile locale si structurile asociative microregionale”.

Secretarul de stat a anuntat pregatirea unor masuri si interventii legislative de catre MFE, care vor ajunge in dezbatere in perioada imediat urmatoare, prin care se urmareste debirocratizarea sistemului de absorbtie a fondurilor europene in sensul reducerii termenelor de evaluare a dosarelor, cele de contestatie a licitatiilor etc.

„Toate reglementarile care sunt in discutie si multe dintre acelea vor fluidiza fara niciun fel de dubiu absorbtia. Ne-am propus sa indeplinim obiectivul de 80% pana in 2015 si noi spunem ca se va intampla acest lucru. (…) Ministerul Fondurilor Europene urmareste sa reglementeze partea juridica in ceea ce priveste normativele prin care se acceseaza fondurile europene. Partea de achizitii, de plati, circuitul financiar al proiectelor si, bineinteles, ne referim la debirocratizare – nu neaparat in sensul cunoscut al cuvantului ca supraestimare pe parte de resurse umane, ci mai mult la o debirocratizare in sensul de reducere a unor termene care sa faciliteze un acces mai rapid catre rambursari si bineinteles o crestere mai accelerata a ratei de absorbtie”, a subliniat secretarul de stat.

Potrivit lui Alin Mitrica, masurile legislative vor viza in primul rand contestatiile, unde se vor reduce termenele, si cresterea capacitatii de luare a deciziilor in termen cat mai scurt.

„Aceste lucruri vor fi agreate impreuna si cu institutiile de resort, Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP), Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC) si Ministerul de Finante. Exista grupuri de lucru si dupa ce se vor termina toate aceste analize previzionale se va lua decizia legislativa concreta”, a precizat Mitrica.

Sursa: Ministerul Fondurilor Europene

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top