OMV Petrom a pus in functiune noua instalatie de desulfurare a gazelor de la Petrobrazi

omv petrom petrobraziOMV Petrom, cel mai mare producator de titei si gaze din sud-estul Europei, a pus in functiune, in luna iulie, o instalatie noua de desulfurare a gazelor in cadrul rafinariei Petrobrazi, ca parte a programului de modernizare inceput in 2010. Noua instalatie permite reducerea emisiilor poluante ale rafinariei, in linie cu nivelele europene, contribuind astfel la un mediu mai curat. In plus, noua instalatie va avea un impact pozitiv asupra eficientei energetice a rafinariei.

Neil Anthony Morgan, membru al directoratului OMV Petrom, responsabil cu activitatea de Rafinare si Marketing: „Programul de modernizare al rafinariei Petrobrazi se apropie treptat de finalizare. Unul din principalele obiective ale modernizarii a fost deja atins odata cu ajustarea capacitatii care permite rafinariei sa proceseze eficient intreaga cantitate de titei produsa de divizia noastra de explorare si productie in Romania. Mai mult, dorim sa crestem ponderea de motorina in mixul de produse si sa avem o rafinarie europeana, moderna, conforma cu standardelor de mediu din UE. Iar instalatia de desulfurare este un pas important in aceasta directie.”

Proiectul noii instalatii de desulfurare a fost demarat la sfarsitul anului 2010 si a presupus investitii care s-au ridicat la circa 40 mil. euro.
Pentru modernizarea si eficientizarea rafinariei Petrobrazi, OMV Petrom a alocat un buget de investitii de circa 600 de mil. euro. Circa 500 mil. euro au fost deja investiti pana la acest moment.

O alta etapa in cadrul proiectului de modernizare a rafinariei Petrobrazi a fost marcata in ianuarie 2013, cand s-a finalizat modernizarea instalatiei de cocsare, in urma unei investitii de circa 45 mil. euro.

Urmatorii pasi vizeaza extinderea capacitatii instalatiilor de hidrofinare motorina si de cracare catalitica, ce reprezinta ultima etapa in procesul de crestere a eficientei rafinariei si imbunatatire a randamentelor de produse albe rafinate.

OMV Petrom

OMV Petrom este cel mai mare grup petrolier din sud-estul Europei, cu activitati in sectoarele Explorare si Productie, Gaze si Energie, Rafinare si Marketing. Grupul si-a consolidat pozitia pe piata petroliera din sud-estul Europei in urma unui amplu proces de modernizare si eficientizare, pentru a carui implementare au fost realizate investitii de peste 8,8 miliarde euro in ultimii opt ani.

La sfarsitul anului 2012, Grupul exploata in Romania si Kazahstan rezerve dovedite de petrol si gaze estimate la 775 milioane de barili echivalent petrol (750 milioane barili echivalent petrol in Romania). Cu o capacitate nominala anuala de rafinare de 4,2 milioane tone, OMV Petrom este prezent pe piata distributiei de produse petroliere din Romania, Republica Moldova, Bulgaria si Serbia, prin intermediul unei retele de circa 800 statii, operate sub doua branduri, Petrom si OMV. Activitatea de comercializare produse petroliere in Romania se desfasoara prin intermediul OMV Petrom Marketing, care este detinuta in totalitate de OMV Petrom.

Pentru dezvoltarea sa sustenabila, OMV Petrom a extins lantul valoric al gazelor prin abordarea pietei de electricitate. In acest context, OMV Petrom opereaza centrala electrica pe gaze de 860 MW de la Brazi si parcul eolian Dorobantu, cu o capacitate de 45 MW.

In anul 2012 cifra de afaceri a Grupului a fost de 5.891 milioane euro, iar EBIT (Profit Inainte de Dobanzi si Impozite) a fost de 1.270 milioane euro.
OMV, cea mai mare companie industriala publica din Austria, detine 51,01% din actiunile OMV Petrom. In Explorare si Productie, OMV activeaza in doua tari de baza, Romania si Austria, si detine un portofoliu international echilibrat. In Gaze si Energie, OMV a vandut aproximativ 437 TWh gaze in 2012. In Rafinare si Marketing, OMV are o capacitate anuala de rafinare de 22 milioane tone si detinea la finalul anului 2012 aproximativ 4.400 statii de distributie in 13 tari, inclusiv Turcia.

Ministerul Economiei detine 20,64% din actiunile OMV Petrom, Fondul Proprietatea detine 18,99%, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare 1,62%, iar 7,74% se tranzactioneaza liber la Bursa de Valori Bucuresti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top