„Orizont 2020” – sprijin pentru autoritatile publice locale si regionale pentru indeplinirea obiectivelor Uniunii energetice

Fonduri_proiecte.jpg

Comisia Europeana a deschis o cerere de propuneri de proiecte 2018 in cadrul programului „Orizont 2020″, componenta „Provocari societale” pe tema implicarii autoritatilor locale si regionale pentru indeplinirea obiectivelor stabilite pentru realizarea independentei energetice si eficacitatii utilizarii acesteia in Uniunea Europeana.

Status: Inactiv
Depunere: 4 septembrie 2018
Buget: 8.000.000 euro

Provocari specifice

Punerea in aplicare a obiectivelor Uniunii Energetice impune angajarea deplina a sectorului la toate nivelurile de guvernare. Autoritatile publice locale si regionale au un rol esential in stabilirea unor strategii ambitioase de eficienta energetica, de exemplu in cadrul Pactului primarilor pentru clima si energie si al oraselor si comunitatilor inteligente sau al initiativei „Energia curata pentru toate insulele”.

Angajamentul politic la nivel local ar trebui consolidat, iar accentul ar trebui sa se indrepte spre in aplicare si monitorizarea eficienta a solutiilor si actiunilor concrete de eficienta energetica, care pot contribui la modernizarea si decarbonizarea economiei europene. Ar trebui sa se urmareasca, atunci cand este posibil, sinergiile cu planurile locale si regionale privind calitatea aerului si cu programele de control ale poluarii aerului, pentru a reduce costurile, deoarece aceste planuri se bazeaza in mare masura pe masuri si actiuni similare.

Sprijinul ar trebui sa fie continuu si consolidat in ceea ce priveste intarirea capacitatilor autoritatilor publice si imputernicirea acestora de a-si asuma rolul de lideri in tranzitia in domeniul energiei la nivel regional si local prin imbunatatirea permanenta a calificarilor lor ca antreprenori publici si sustinatori ai transformarii pietei spre sisteme energetice mai eficiente.

Domeniul de aplicare

Propunerile ar trebui sa vizeze concentrarea actiunii propuse asupra unuia dintre urmatoarele
puncte:

  • asigurarea unei mai bune calitati si a unei coerente masurilor de eficienta energetica puse in aplicare prin coordonarea consolidata a diferitelor niveluri administrative. Actiunile ar trebui sa conduca la scheme de monitorizare si verificare aprobate politic si la masuri de eficienta energetica aplicate in comun in cadrul autoritatilor locale si regionale, la o coordonare sporita si mai buna a masurilor de eficienta energetica implementate si la o utilizare mai eficienta a cheltuielilor publice in domeniul eficientei energetice;
  • sprijinirea autoritatilor publice in elaborarea foilor de parcurs de tranzitie care sa sublinieze in mod clar calea catre obiectivele europene pe termen lung pentru 2050 si sa informeze implementarea in curs a PAED-urilor (Plan de Acṭiune pentru Energie Durabila/SEAP – the Sustainable Energy Action Plans) si PACED (Plan de Actiune pentru Clima si Energie Durabila/SECAP – the Sustainable Energy and Climate Action Plan) sau a unor planuri similare si dezvoltarea de planuri/tinte viitoare pentru 2030 si ulterior. Actiunile trebuie sa fie strans legate de initiativele Conventiei primarilor si/sau ale oraselor si comunitatilor inteligente.

Solicitanti eligibili

  • orice entitate constituita legal pe teritoriul unui stat eligibil

Tari eligibile

  • state membre UE, tari asociate la program, organizatii internationale

Buget si depunere

  • 8.000.000 euro pentru actiunile de coordonare si sprijin, cofinantarea este de 100%.
  • Termenul limita pentru depunerea aplicantilor – 4 septembrie 2018.

Informatii suplimentare

  • Cel putin 3 entitati trebuie implicate intr-un proiect.
  • Fiecare entitate implicata trebuie sa provina dintr-un stat al UE sau tara asociata la program.
  • In cadrul actiunilor de coordonare si sprijin sunt avute in vedere: actiuni care constau in principal in masuri de insotire, cum ar fi standardizarea, difuzarea, sensibilizarea si comunicarea, retelele, serviciile de coordonare sau de sprijin, dialogurile politice si exercitiile si studiile reciproce de invatare, inclusiv studiile de proiectare pentru infrastructura noua incluzand activitati complementare ale planificarii strategice, crearea de retele si coordonarea intre programele din diferite tari.
  • Aplicatiile se depun doar in limba engleza.

DOCUMENTATIE

Website-ul programului

Ghidul solicitantului

Sursa: UNCJR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top