(P) Bilant la finalul primei strategii a GAL Valea Prutului

documente1.jpg

logo_gal_valea_prutActivitate componenta B, cap. IV – informare cu privire la actiunile intreprinse
Data: 2 octombrie 2015 (vineri), orele 11.00 – 13.00
Locatie: Sala de Consiliu Local Popricani, com. Popricani,  jud. Iasi, teritoriul GAL Valea Prutului

Scurta prezentare a GAL Valea Prutului

Dupa cum stiti, Grupul  de Actiune Locala Valea Prutului este un parteneriat public-privat (11 APL-uri, 13 ONG-uri, 33 membrii privati) din comunele iesene: Andrieseni, Bivolari, Popricani, Probota, Roscani, Tiganasi, Trifesti,  Victoria si comunele botosanene: Romanesti, Santa Mare, Stefanesti.

In 2011 GAL Valea Prutului a obtinut autorizatia de functionare de la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si aprobarea pentru implementarea strategiei de dezvoltare locala evaluata la 2.806.000 euro.
 
Pana in prezent s-au contractat 48 de proiecte cu o valoare totala de 2.808.474 euro, din care valoare nerambursabila finantata prin GAL, axa LEADER este de 2.098.388 euro.

Din acestea 48 de proiecte, 24 sunt finalizate complet (valoarea nerambursabila incasata de beneficiari este de aproximativ 1.196.325 euro).

Restul de 24 de proiecte sunt in stare avansata, majoritatea beneficiarilor au depus cererii de plata la AFIR si asteapta rambursarea cheltuielilor efectuate.”

Bineinteles ca am avut si beneficiari care au renuntat la proiecte inca la faza incipienta (nu au reusit sa obtina toate avizele). Bani din rezilieri au fost repusi in circuit si finantate alte proiecte (la solicitarea membrilor, suma rezultata din rezilieri a fost redistribute pentru proiectele Primariilor, astfel avem primarii care au beneficiat si de cate 2 proiecte (Andrieseni, Tiganasi, Victoria, Trifesti).

CATEVA REZULTATE CU CARE NE MANDRIM:

  • 17 tineri fermieri sprijiniti care si-au infiintat PFA-uri, II, prin intermediul masurii 41.112;
  • 8 ferme din teritoriu modernizate prin intermediul masurii 41.121;
  • 6 start-up-uri infiintate si sprijinite sa-si dezvolte planul de afaceri in domeniul non agricol prin intermediul masurii 41.312;
  • 1 structura de primire turistica infiintate in teritoriu prin intermediul masurii 41.313;
  • 15 proiecte de infrastructura si dotari servicii accesate de comunele membre in GAL Valea Prutului;
  • 2 proiecte de cooperare .

Multumim pe aceasta cale tuturor colaboratorilor, colegilor de la OJFIR Iasi, CRFIR Iasi, APIA, CDRJ si  beneficiarilor care s-au angrenat in aceasta cursa “contra cronometru” pentru ca trebuie sa recunoastem ca perioada de implementare a fost destul de scurta.

Planuri de viitor? Vom continua, pentru ca axa LEADER si aceste proiecte mici a fost bine primita de comunitate. Investitiile se vad in locuri de munca create, afaceri nou infiintate, modernizare drumuri, spatiu de joaca, servicii de salubrizare, deszapezire, turism, etc.

Despre teritoriul din Grupul de Actiune Locala Valea Prutului

Aflat la granita cu Republica Moldova, teritoriul Grupului de Actiune Locala (GAL) Valea Prutului se desfasoara paralel cu raul Prut, parcurgand de la sud-est la nord judetul Iasi, ocupand partea de sud est a judetului Botosani. Din punct de vedere administrativ, teritoriul are in componenta 11 unitati teritorial administrative, 10 comune si 1 oras, insumand în total 58 de localitati. Cele mai importante localitati sunt resedintele unitatilor administrativ – teritoriale, respectiv: Andrieseni, Bivolari, Popricani, Probota, Roscani, Trifesti, tiganasi, Victoria, Romanesti, Santa Mare si Stefanesti.

La 1 iulie 2010, populatia din teritoriul aferent Grupului de Actiune Local Valea Prutului era de 45868 locuitori, din care 35133 locuitori in judetul Iasi si 10735 in judetul Botosani. Mediul rural din judetul Iasi cuprindea la 1 iulie 2010 un numar de 438224 locuitori cea ce face ca populatia GAL Valea Prutului apartinand judetului Iasi sa fie de 8,04%. Astfel, populatia GAL Valea Prutului reprezinta 4,23% din populatia totala a judetului Iasi si 8,04% din populatia rurala a judetului. Mediul rural din judetul Botosani cuprindea la 1 iulie 2010 un numar de 260250 locuitori  dintre acestia 4,12% sunt localizati in teritoriul Grupului de Actiune Locala Valea Prutului.

Va multumim ca sunteti alaturi de noi si de eforturile noastre pentru dezvoltarea rurala!

Echipa GAL Valea Prutului:
ing. Vasile Lungu – presedinte (fermier)
ing. Catalin Jalba – manager general
Adrian Strujan – director adjunct, expert accesare fonduri UE
Maria Hudema – director proiect, responsabil implementare Strategie de Dezvoltare Locala

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *