(P) Cat dureaza si cat costa sa infiintezi SRL sau PFA in 2016? Ce documente sunt necesare?

firma-afaceri.jpg

Infiintarea unei societati comerciale cu raspundere limitata (SRL) sau a unei persoane fizice autorizate (PFA) presupune cel putin costuri cu taxe la Registrul Comertului si cu depunerea capitalului social. La acestea se mai pot adauga costuri notariale, costuri cu un avocat sau prestator de servicii care sa se ocupe de intocmirea si depunerea documentatiei. Taxele minime la Registrul Comertuluipentru SRL sunt de aproximativ 507 lei plus capitalul social minim 200 lei, pentru PFA sunt de aproximativ 200 lei iar durata este de cel putin 3 zile.

Procedura in detaliu

Conform legii, orice aplicatie de inmatriculare a unei societati comerciale sau persoana fizica autorizata trebuie sa fie eliberata in termen de 3 zile de la inregistrarea cererii. Daca dosarul se depune la ghiseele Registrului Comertului, atunci data de inregistrare este aceeasi cu data depunerii dosarului iar daca dosarul se depune online, data inregistrarii poate diferi de data depunerii deoarece dureaza o vreme pana la verificarea dosarului si primirea notei de calcul ce contine taxele.

Numai dupa achitarea notei de calcul lucrarea primeste numar de inregistrare. Daca plata se face online, cu card bancar, in timpul programului de lucru de la Registrul Comertului, atunci numarul de inregistrare se primeste instantaneu, odata cu realizarea platii iar daca se folosesc alte metode de plata (transfer bancar, la casierie) numarul de inregistrare este primit numai dupa ce se certifica existenta banilor in contul Registrului Comertului.

Asadar termenul de 3 zile este destul de relativ, numai din alegerea unei anumite metode de plata la un dosar depus online se poate ajunge ca termenul sa fie de fapt de minim 5 zile. Daca la dosar se identifica neconcordante sau documente lipsa, termenul acestuia se va prelungi pana la clarificarea solicitarilor.

Daca la durata de 3-5 zile adaugam timpul necesar pentru pregatirea dosarului (semnaturi asociati, declaratii, contracte pentru spatiul cu destinatei de sediu, avizare vecini etc) atunci este rezonabil sa consideram ca infiintarea unei societati comerciale sau persoana fizica autorizata dureaza in medie 7 zile lucratoare iar dosarele care primesc observatii de la referentii Registrului Comertului, ajung sa totalizele o durata medie chiar mai mare.

Aceasta si pentru ca o completare adusa la dosar nu este automat analizata ci dosarul primeste un nou termen de solutionare peste 2 zile de la aducerea clarificarii solicitate iar, in caz ca se admite, lucrarea nu va fi eliberata mai devreme de inca 2 zile de la admitere.

Taxele de la Registrul Comertului

Rezervarea unei denumiri de societate costa 72 lei iar taxele pentru o societate cu asociat si administrator unic sunt in suma de circa435 lei. Aceasta face ca un minim de 507 lei sa fie platit pentru infiintarea societatii plus capitalul social pentru care suma minima este 200 lei. Mentionam aici ca, ulterior infiintarii, banii depusi pentru capitalul social sunt regasiti in contul SRL si pot fi utilizati pentru nevoile firmei.

Aceeasi 72 de lei sunt achitati si pentru rezervarea de denumire la PFA dar taxele ulterioare sunt mai mici, in suma de aproximativ 147 lei. Pentru PFA nu se depune capital social.

Categorie de cost (lei)

SRL

PFA

Rezervare denumire

72

72

Taxe operare dosar

435

147

Capital social

Minim 200 lei

Nu e cazul

TOTAL

707

219

Desigur, acestea sunt costurile pentru situatia in care nu se apeleaza la nici un consultant sau avocat iar intreprinzatorul se deplaseaza personal la Registru pentru depunere dosar si tot acolo realizeaza si specimenul de semnatura in fata unui reprezentant ONRC si declaratia de asociat in cadrul biroului de asistenta juridica.

Daca se apeleaza la un consultant sau avocat, acestia percep onorarii foarte diferite, cel mai des intalnite fiind sume intre 150-400 lei dar acest lucru presupune si faptul ca cel putin specimenul de semnatura, daca nu chiar si declaratia de asociat si o eventuala procura este nevoie sa fie realizate la notar, acesta percepand costuri intre 150-250 lei. La dosare de infiintare mai complicate, cu asociati cetateni staini sau cu solicitare expediere documente la anumite adrese, mai pot aparea costuri cu expeditii postale si costuri de traducere si legalizare documente.

Click AICI pentru documentele necesare 

Bine de stiut

Pentru a fi siguri caveti obtine rezervarea denumirii pentru PFA-ul dumneavoastra de la prima incercare, se recomanda completarea a trei variante de denumire si anume:

– NUME PRENUME Persoana Fizica Autorizata;
– NUME INITIALA TATALUI PRENUME Persoana Fizica Autorizata;
– NUME INITIALA MAMEI PRENUME Persoana Fizica Autorizata.

De asemenea, si la SRL este bine sa stiti ca o denumire formata dintr-un singur cuvant cu greu mai poate fi obtinuta si se recomanda ca acel cuvant unic sa fie foarte original sau adaugarea unor cuvinte de diferentiere. Acestea trebuie si ele sa fie originale deoarece cuvinte gen „grup”, „company”, „holding” nu mai sunt considerate a face vreo diferenta.

Stadiul dosarelor, indiferent de modalitatea de depunere, poate fi urmarit online pe portalul Registrului Comertului ceea ce va poate ajuta sa economisiti timp si sa aflati in timp util daca aplicatia dvs. a primit observatii de la referentii Registrului si daca trebuie sa aduceti completari.

Concluzii

In concluzie este rezonabil sa gandim ca un proces de infiintare firma dureaza aproximativ 7-10 zile si costa in jur de 1100-1500 de lei daca se lucreaza cu ajutorul unui consultant, ceea ce este, de altfel, chiar recomandat avand in vedere formularistica foarte complicata si birocratia procesului. Cel mai mic cost cu infiintarea SRL poate fi de 507 lei si cea mai mica durata de 3 zile lucratoare.

In cazul PFA, costurile totale de infiintare, inclusiv cel cu un consultant, sunt de aproximativ 400-700 lei iar durata de infiintare variaza intre 3 si 5 zile in functie de cat de repede sunt intocmite documentele necesare, insa termenul se poate prelungi daca dosarul este incomplet sau documentele sunt intocmite gresit. Cel mai mic cost cu infiintarea PFA poate fi de 219 lei si cea mai mica durata de 3 zile lucratoare.

Articol scris de Andrei Ene, Managing Partner la Accountable.

Accountable este o firma de contabilitate care sprijina intreprinzatorii in procesul de inregistrare la Registrul Comertului si poate fi gasit aici, oferind si servicii de contabilitate, expertiza contabila, administrare personal si salarizare, care sunt atat de necesare ulterior infiintarii entitatii juridice.

4 thoughts on “(P) Cat dureaza si cat costa sa infiintezi SRL sau PFA in 2016? Ce documente sunt necesare?”

 1. Ioan spune:

  Buna vreau sami fac o firma cat ma costa toate actile sa o deschid multumesc ast ras

 2. Chirila Ana Manuela spune:

  Buna ziua

 3. Sorin spune:

  Bună ziua…am actele pentru un Pfa…am plătit o firma și m-i Lea trimis…ma costat 200RON…acum sa le pot depune la registru comerțului mai trebuie sa fac ceva?sa mai dau bani an plus?

 4. Ecaterina spune:

  Buna!Am o intrbare,vreau sa deschi o magazin second hend si poti sa fie sediul firma undei magazinul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *