(P) Ce evenimente culturale vin la Zilele Nordului 2015

Muzeu-1.jpg

MuzeuDupa 20 de ani, la Cinema Faclia se vad iarasi filme

In perioada 6-9 august are loc la Darabani a doua editie a Zilelor Nordului, festival de muzica, arte si calatorii dedicat artistilor si turistilor din Romania, Basarabia si Bucovina de Nord.

Pe langa cele 20 de concerte deja anuntate, festivalul vine cu o oferta culturala variata, care va energiza pentru cateva zile intreaga regiune.

Un demers interesant este redeschiderea, pentru cateva zile, a vechiului cinematograf Faclia din Darabani, inchis in anii ’90, la fel ca cele mai multe institutii de profil din tara. Organizatorii au pregatit un proiect special, numit „inapoi la cinema”, menit sa recreeze la Darabani experienta mersului la film, pentru cei mici si pentru cei mari.

Proiectul este realizat in colaborare cu Asocatia Persona, care deruleaza ClujShorts International Short Film Festival. Trei dintre cele mai apreciate calupuri de scurt-metraje de la editia din 2015 a festivalului clujean ajung si la Darabani cu ocazia Zilelor Nordului.

Dupa ce Primaria si Consiliul Local Darabani au reusit sa transforme vechiul cinematograf local in Casa de Cultura si sa accese fonduri pentru reabilitarea cladirii, ne straduim, la Asociatia Nord, sa finantam si dotarea cu echipament de proiectie cinematografica. Pana vom reusi, am decis, intr-un gest simbolic, sa reluam traditia matineului de filme de odinioara, printr-o proiectie externa”, declara stefan Teisanu, directorul festivalului.
 
De la Muzeul de Arta din Cernauti la Muzeul Nordului din Darabani

Fotografii Sorin Onisor si Dorin Sveduneac, indragostiti de satul romanesc, au reusit sa opreasca timpul in loc printr-o serie de 80 de imagini cu oameni si locuri din Bucovina. inainte de a a ajunge la Muzeul Nordului, fotografiile au putut fi vizionate la Centrul pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale din Suceava, iar mai apoi la Muzeul de Arta din Cernauti, de unde expozitia a pornit catre Darabani.

Am adus in fata dumneavoastra peste 80 de imagini din sufletul Bucovinei. Sunt atat peisaje frumoase, din toate anotimpurile, dar mai ales imagini cu oameni. Mie imi plac cel mai mult oamenii si fac peisaje atunci cand oamenii dorm, la rasaritul soarelui, in timpul furtunii sau al curcubeielor, dar oamenii sunt cei mai importanti, ei sfintesc locul”, a spus Sorin Onisor la vernisajul de la Suceava al expozitiei. La Darabani expozitia va fi vernisata de celalalt co-autor al sau, fotograful Dorin Sveduneac, in seara primei zile de festival.

Antologia de autor Victor Teisanu si spectacolul-recital „Sa vorbim despre noi”, intre premierele festivalului

Poetul Victor Teisanu, nascut la Darabani, lanseaza la Zilele Nordului cartea „Timpul dintre cuvinte”, prima sa antologie de autor. Volumul, aparut la editura TipoMoldova, aduna peste 300 de poeme, selectate chiar de catre autor din cartile sale de pana acum. Evenimentul este gazduit de catre scriitorii Aurel stefanache si Lucia Olaru Nenati si se va desfasura in prezenta mai multor poeti, scriitori si critici literari din regiune. Evenimentul are loc sambata, 8 august, la Sala Mare a Primariei din Darabani.

Compania clujeana de teatru si film Create.Act.Enjoy va fi prezenta pentru a doua oara consecutiv la Zilele Nordului. „Sa vorbim despre noi” este un spectacol-recital care imbina teatrul, muzica live si video art-ul intr-o forma inedita. Spectacolul este conceput in jurul unor poezii contemporane de dragoste, iar muzica şi mapping-ul vizual vin in dezvoltarea cuvantului, introducand spectatorii in universul unei poveşti a iubirii ideale. Evenimentul are loc vineri, 7 august, la Casa de Cultura „Theodor Bals” din Darabani.

20 evenimente culturale si educationale in 4 zile

Organizatorii propun zece evenimente culturale pe agenda festivalului: spectacole de teatru, expozitii de pictura si fotografie, lansari de carte. Ele se adauga celor zece evenimente educationale ale festivalului, intre care si ateliere dedicate fotografiei, teatrului, filmului si scrisului.

Cele 28 de filme de scurt-metraj organizate in trei calupuri zilnice, expozitiile de fotografie, lansarile de carte, un spectacol de teatru si o expozitie de pictura intregesc agenda atelierelor pe teme culturale propuse de editia a doua a festivalului Nordului. Tinerii prezenti la festival se vor putea inscrie la atelierul de scriere creativa sustinut de jurnalista Otilia Balinisteanu, la cel de fotografie sustinut de catre Dorin Sveduneac, la cel de film al regizorului Cristian Pascariu sau la cel de teatru si improvizatie sustinut de actritele Diana Buluga si Alexandra Felseghi.

De asemenea, festivalul din acest an propune trei evenimente dedicate memoriei lui George Enescu, intr-o calatorie care va incepe la Mihaileni, casa ultimului popas al compozitorului in Romania, va continua la Liveni, la casa copilariei sale, si se va incheia la Darabani, cu deschiderea oficiala a Zilelor Nordului.

Vacanta cu muzica, arte si calatorii in Nordul extrem

Intre artistii confirmati la editia din acest an a Zilelor Nordului se numara trupele suie Paparude si ROA, ucrainenii de la Haydamaky si moldovenii de la Gandul Matei. Poiana Teioasa gazduieste 20 de concerte de muzica rock si electro, cu intrare libera, iar peste zi participantii la festival au acces la peste 20 de evenimente culturale si educationale, precum si la mai multe Tururi ale Nordului, excursii ghidate si gratuite in Darabani si in imprejurimi.

Turistii festivalieri veniti din Romania, Republica Moldova si Ucraina au la dispozitie un camping amenajat intr-un loc neconventional: pe Stadionul Orasenesc din Darabani. Acolo au acces, contra unei taxe de 50 de lei de persoana, la dusuri, vestiare, servicii de paza, iluminat pe timp de noapte, acces la safety box si locuri de parcare.

Festivalul este organizat de Asociatia Nord, care contribuie la dezvoltarea regiunii de Nord (Botosani – Suceava – Iasi – Chisinau – Cernauti) prin proiecte de revitalizare urbana, culturala si sociala. Misiunea asociatiei este de a contribui la dezvoltarea regiunii de Nord prin stimularea spiritului civic si proactiv al tinerilor, prin intarirea, pentru localnici, a sentimentului de apartenenta la o comunitate vie si valoroasa si prin promovarea acestui spatiu ca nod cultural si turistic intre cele trei frontiere (Romania, Republica Moldova, Ucraina).

Mai multe informatii pe www.nordul.ro si www.zilelenordului.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *