(P) Intreprinderea sociala din perspectiva stiintei economice

monezi.jpg

poza articol ciIn ultimele doua decenii economia sociala a devenit un subiect din ce în ce mai dezbatut în majoritatea tarilor lumii, mai ales în SUA si Europa (Defourny si Nyssens, 2010). Economia sociala s-a dovedit a fi un factor important în reducerea somajului, cresterea economica si intarirea solidaritatii sociale (Arpinte et al., 2010), oferind guvernului posibilitatea de a realiza incluziunea sociala a grupurilor vulnerabile prin integrarea lor în munca. Denumita si “al treilea sector”, economia sociala se situeaza practic între sectorul public (guvernul si agentiile sale) si cel privat (afacerile).

Termenul de economie sociala a aparut în literatura de specialitate în anul 1830, odata cu publicarea lucrarii “Tratat despre economia sociala” de catre economistul francez Ch. Dunoyer. La sfârsitul secolului al XIX-lea valorile asocierii, mutualismului si cooperatismului au creionat conceptul modern de economie sociala. Criza statului bunastarii sociale care s-a declansat în ultima patrime a secolului trecut a condus la renasterea interesului fata de sectorul economiei sociale. 

Textul integral poate fi consultat aici.

Articolul a fost realizat de Euzone Consultancy Network, partener în proiectele CRESC- Capabil de reusita prin economia sociala ID 143827 si ID144086.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *