(P) Pe urmele lui Enescu la Zilele Nordului

Nuages-Quartet.jpg

Nuages QuartetCvartetul Nuages reface traseul lui Enescu in Nordul Moldovei

Cea de a doua editie a festivalului Zilele Nordului debuteaza joi, 6 august, cu o serie de evenimente neconventionale la Mihaileni, Liveni si Darabani, dedicate memoriei marelui compozitor si avandu-le ca invitate speciale ale zilei pe domnisoarele din cvartetul Nuages.

Primul dintre acestea are loc joi, 8 august, de la ora 11:00, in curtea Casei Enescu de la Mihaileni, care a apartinut bunicilor marelui compozitor si care este astazi in plin proces de restaurare.

Cvartetul va interpreta Suita integrala de Béla Bartók, aranjata pentru cvartet de Matt Naughtin si inca o suita, cu un nume parca predestinat, „Moldovanke”, aranjata de acelasi american. La eveniment vor participa reprezentati ai proiectului „Save Enescu’s House in Mihaileni”, reprezentanti ai autoritatilor locale si judetene, comunitatea locala si invitati ai Zilelor Nordului.

Cel de al doilea eveniment „Pe urmele lui Enescu” va avea loc incepand cu ora 15:00 in casa copilariei muzicianului, la Liveni, astazi parte din comuna George Enescu. De la acelasi cerdac din care Enescu obisnuia sa le cante localnicilor de fiecare data cand se intorcea de la Paris, cvartetul Nuages va sustine un scurt recital.

Seara, incepand cu ora 21:00, cel de al treilea concert al zilei Enescu la Zilele Nordului va avea loc in peisajul deosebit din fata conacului Theodor Bals din Darabani.

Nicolae Tautu ne-a lasat o poezie-marturie a unei dintre vizitele lui Enescu la Darabani, despre care am tot auzit de la parintii si bunicii nostri. Se spune ca intr-o seara, intr-una dintre multele carciumi ale vechiului targ al Darabanilor, Enescu a ascultat un taraf local, i-a platit bine pe muzicanti, felicitandu-i pentru maiestria lor, apoi le-a cerut o vioara ca sa cante si el. A cantat o ora sau doua si i-a impresionat atat de tare pe toti incat starostele tarafului i-a cerut lui Enescu vioara inapoi si si-a rupt-o de genunchi, in semn ca, in mainile lui Enescu, ea si-a implinit rostul pe lume”, aflam de la Stefan Teisanu, presedintele Asociatiei Nord.

Casa Enescu de la Mihaileni, viitoare academie de muzica

In acest an, festivalul Zilele Nordului si-a directionat deja traditionala campanie de strangere de fonduri catre sprijinirea lucrarilor de reamenajare a Casei Enescu de la Mihaileni si a Muzeului Nordului de la Darabani.

Am reusit deja sa atragem donatii de aproape 5000 de euro, dublu fata de anul trecut. Parte din donatii sunt in materiale de constructii sau in produse finite: compania Cemacon ofera o cantitate importanta de materiale de constructii pentru Casa Enescu, alti sponsori au produs vitrine pentru Muzeul Nordului, iar mai multe persoane private au facut donatii in bani pentru cele doua proiecte”, declara Alex Teiosanu, co-fondator al Asociatiei Nord si al festivalului.

Pentru strangerea de fonduri organizatorii au apelat la o modalitate inedita: acelasi Alex Teiosanu, vicepresedinte al Nord, a participat la Maratonul International de la Paris, cea mai importanta cursa europeana de profil, alergand pentru Casa Enescu si pentru Muzeul Nordului si invitandu-i pe doritori sa sustina cele doua proiecte prin donatii simbolice, in bani, pentru fiecare kilometru al cursei.

Proiectul Casei Enescu de la Mihaileni, initiat acum cativa ani de catre Societatea Internationala „George Enescu” din Viena, Ordinul Arhitectilor din Romania si Fundatia Pro Patrimonio, isi propune salvarea casei in care marele compozitor si-a petrecut parte din verile copilariei si trasformarea ei intr-o academie de muzica.
    
Peste 50 de concerte si evenimente culturale la aceasta editie a Zilelor Nordului

Suntem mandri ca am reusit in acest an sa crestem si mai mult calitatea programului nostru cultural. Ne bucura in special entuziasmul cu care suntem primiti la nivel local in regiune: mai multe primarii si asociatii culturale din Botosani, Cernauti si Iasi au decis sa se implice in festival din proprie initiativa sau la invitatia noastra. in acest fel am reusit sa ajundem la o oferta culturala extrem de densa pentru participantii festivalului, pe care ii asteptam cu peste 50 de evenimente muzicale, culturale si educationale”, declara Stefan Teisanu, directorul festivalului.

Intre artistii confirmati la editia din acest an a Zilelor Nordului se numara trupele suie Paparude si ROA, ucrainenii de la Haydamaky si moldovenii de la Gandul Matei. Poiana Teioasa gazduieste concerte de muzica rock si electro, cu intrare libera, iar peste zi participantii la festival au acces la peste 20 de evenimente culturale si educationale, precum si la mai multe Tururi ale Nordului, excursii ghidate si gratuite in Darabani si in imprejurimi.

Turistii festivalieri veniti din Romania, Republica Moldova si Ucraina au la dispozitie un camping amenajat intr-un loc neconventional: pe Stadionul Orasenesc din Darabani. Acolo au acces, contra unei taxe de 50 de lei de persoana, la dusuri, vestiare, servicii de paza, iluminat pe timp de noapte, acces la safety box si locuri de parcare.

Festivalul este organizat de Asociatia Nord, care contribuie la dezvoltarea regiunii de Nord (Botosani – Suceava – Iasi – Chisinau – Cernauti) prin proiecte de revitalizare urbana, culturala si sociala.

Misiunea asociatiei este de a contribui la dezvoltarea regiunii de Nord prin stimularea spiritului civic si proactiv al tinerilor, prin intarirea, pentru localnici, a sentimentului de apartenenta la o comunitate vie si valoroasa si prin promovarea acestui spatiu ca nod cultural si turistic intre cele trei frontiere (Romania, Republica Moldova, Ucraina).

Mai multe informatii pe www.nordul.ro si www.zilelenordului.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *