(P) Programul Duke of Edinburgh’s International Award Romania se pregateste de lansare in Nordul Moldovei

Ateliere-1.jpg

Ateliere-zilele norduluiFestivalul Zilele Nordului si-a anuntat agenda de educatie si conferinte. Oferta e una bogata si cuprinde ateliere din cele mai diverse: de la IT la gastronomie si de la teatru la management de proiect.

Cea mai importanta veste a sectiunii „Educatie” a festivalului vine din partea Fundatiei The Duke of Edinburgh’s International Award Romania, care isi anunta astfel inceperea activitatii in regiunea din Nordul Moldovei.

Primii pasi in acest sens se fac in cadrul Festivalului Zilele Nordului, unde reprezentanti ai programului Award sustin o prezentare pentru tinerii interesati si un curs de formare de Lideri Award pentru cei care doresc sa fie indrumatorii tinerilor in cadrul programului.

The Duke of Edinburgh’s International Award este liderul mondial al programelor de dezvoltare adresate tinerilor. Programul ii incurajeaza pe tinerii cu varste cuprinse intre 14 si 24 de ani, indiferent de mediul de provenienta, sa desfasoare activitati de educatie non-formala care sa le asigure o tranzitie echilibrata de la adolescenta la viata de tanar adult. Initiat in 1956 de catre Ducele Philip de Edinburgh si sustinut de Familia Regala Britanica, programul este astazi activ in 144 de tari si teritorii.

Incepand din 2013, Award-ul este accesibil tinerilor din Romania, programul fiind derulat la nivel national sub patronajul ASR Principesa Mostenitore Margareta a Romaniei si avandu-l ca Ambasador pe ASR Principele Nicolae al Romaniei.

Programul este sustinut de Ministerul Educatiei Nationale si a primit in anul 2014 Premiul I atat in cadrul Galei Societatii Civile Romane, sectiunea de tineret, precum si in cadrul primei editii a Galei Societatii Civile Tinere.

Am deschis inscrierile la cursul de formare pentru Liderii Award. ii asteptam pe toti cei pasionati de dezvoltarea tinerilor, pe cei care doresc sa ii sprijine pe acestia in a accesa oportunitati de voluntariat si de educatie. Avem pana acum inscrisi la curs manageri de ONG-uri, profesori, traineri si experti in educatie din Iasi, Botosani si Darabani, iar inscrierile continua pana la epuizarea celor 16 locuri disponibile”, declara Stefan Teisanu, presedintele Asociatiei Nord, recent licentiata ca Unitate Operationala a programului Award in Romania.

Traineri din Chisinau, Iasi si Cluj vin la Atelierele ZN

Organizatorii au deschis vineri, 31 iulie, inscrierile pentru participarea la atelierele ZN, un program educational variat, cu acces liber pentru tinerii interesati. Teatru si improvizatie, fotografie, film, scriere creativa, gastronomie, dezvoltare personala, management de proiect si programare web, acestea sunt tematicile celor 10 ateliere de anul acesta.

Anul trecut am sustinut la Zilele Nordului un atelier de dezvoltare personala si am fost impresionata de interesul participantilor, foarte diversi atat ca varsta, cat si ca provenienta. Am avut in sala elevi de gimnaziu si de liceu, studenti si absolventi, ba chiar si profesori. Unii erau localnici, altii erau turisti veniti la Darabani pentru festival, iar discutiile au fost de-a dreptul inspirationale. Atelierul de anul trecut a fost o experienta de invatare si pentru mine, nu numai pentru participanti, asa ca revin cu mare drag si anul acesta la festival”, declara Antonia Onaca, consultant specializat in dezvoltarea oamenilor si a organizatiilor si trainer la Zilele Nordului.

La fiecare dintre cele 10 ateliere exista numai 15 locuri disponibile, iar participarea este gratuita. inscrierile sunt deschise din 31 iulie si pana la epuizarea locurilor disponibile si se fac pe site-ul www.zilelenordului.ro, la sectiunea Educatie.

Vacanta cu muzica, arte si calatorii in Nordul extrem

Intre artistii confirmati la editia din acest an a Zilelor Nordului se numara trupele suie Paparude si ROA, ucrainenii de la Haydamaky si moldovenii de la Gandul Matei. Poiana Teioasa gazduieste 20 de concerte de muzica rock si electro, cu intrare libera, iar peste zi participantii la festival au acces la peste 20 de evenimente culturale si educationale, precum si la mai multe Tururi ale Nordului, excursii ghidate si gratuite in Darabani si in imprejurimi.

Turistii festivalieri veniti din Romania, Republica Moldova si Ucraina au la dispozitie un camping amenajat intr-un loc neconventional: pe Stadionul Orasenesc din Darabani. Acolo au acces, contra unei taxe de 50 de lei de persoana, la dusuri, vestiare, servicii de paza, iluminat pe timp de noapte, acces la safety box si locuri de parcare.

Festivalul este organizat de Asociatia Nord, care contribuie la dezvoltarea regiunii de Nord (Botosani – Suceava – Iasi – Chisinau – Cernauti) prin proiecte de revitalizare urbana, culturala si sociala.

Misiunea asociatiei este de a contribui la dezvoltarea regiunii de Nord prin stimularea spiritului civic si proactiv al tinerilor, prin intarirea, pentru localnici, a sentimentului de apartenenta la o comunitate vie si valoroasa si prin promovarea acestui spatiu ca nod cultural si turistic intre cele trei frontiere (Romania, Republica Moldova, Ucraina).

Mai multe informatii pe www.nordul.ro si www.zilelenordului.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *