(P) Selectia si formarea Retelei Nationale a Ofiterilor Dunareni

EBT_curs.jpg

AcademiaTinerilorLideriDunareniPrin Strategia UE pentru Regiunea Dunarii (SUERD), la care Romania este parte in mod oficial prin Tratatul Consiliului UE adoptat in iunie 2011, atat sectorul public, cat si mediul privat dispun in prezent  de un cadru institutional si juridic bine articulat, de un plan de actiuni concrete, cat si de fonduri substantiale, nu doar prin Programul Transnational ”Dunarea”, ci si prin COSME, ERASMUS+, Actiuni Urbane Inovative sau Fondul European pentru Investitii Strategice. Cu toate acestea, pentru ca primariile impreuna cu partenerii din mediul academic si zona de business sa poata fi atrase in mod coerent si cu beneficii clare, este necesara o mult mai buna explicare si intelegere a oportunitatilor furnizate prin SUERD, cat si a noului stil de lucru care se impune la nivel macro-regional prin cooperare teritoriala intensificata.

In acest sens, Consiliul Oraselor si Regiunilor Dunarii (CoDCR) a decis prin Declaratia Oficiala de la Ulm (octombrie 2015) sa recomande in mod expres infiintarea pozitiei de ”Ofiter Dunarean” in toate primariile si institutiile publice partenere, co-interesate sa participe si beneficieze de programele de finantare puse la dispozitie, ca sansa a relansarii industriale la nivel national si macro-regional.

Ofiterii Dunareni vor fi selectati din randul functionarilor publici, cercetatorilor, expertilor, consultantilor si managerilor care vor putea inter-comunica in mod direct cu principalii factori de decizie SUERD la nivel european si national: Presedintia SUERD si CoDCR, ce va si detinuta de Slovacia, respectiv Bratislava; Comisia Europeana – DG REGIO; Punctul de Contact SUERD de la Bruxelles; Coordonatorii celor 11 Arii Prioritare SUERD, precum si ale Grupurilor de Lucru ARGE Donau; Coordonatorii Nationali SUERD; Danubius Academic Consortium (DAC – Baden Wurttemberg); Danube Civil Society Forum si Secretariatul CLDR Romania, care poate asigura gestionarea Retelei Nationale a Ofiterilor Dunareni, in special prin bunele raporturi de comunicare si lobby cu Platforma Urbana a Regiunii Dunarii (Viena), Comitetul Executiv CoDCR si Coordonatorul European SUERD din parte Comisiei Europene.

Drept o continuare imbunatatita a formelor de pregatire anterioare, CLDR Romania, Academia Romana, Catedra Internationala Onorifica ”Jean Bart” (CIO-SUERD), precum si unversitatile membre ale Centrului Dunarean de Cooperare Inter-Academica, in parteneriat si cu amabilul sprijin al Institutului de Studii Populare, au decis sa organizeze editia a II-a a Academiei Tinerilor Lideri Dunareni, proiect lansat la sediul Senatului Romaniei in septembrie 2015, la Bucuresti – Sala de Conferinte a Institutului de Studii Populare (”Blocul Diplomatic” – Str. Alecu Russo nr. 13-19), in perioada 29-30 ianuarie 2016.

Sesiunea este prefatata de urmatoarele personalitati: Razvan ORASANU – Directorul Executiv al Institutului de Studii Populare, Acad. Alexandru T. BOGDAN – Centrul de Biodiversitate al Academiei Romane, Senator Prof. Dorin DOBRA – Universitatii Babes Bolyai si reprezentantul Coordonatorului National al Strategiei Dunarii – Ministerul Afacerilor Externe.

Ca invitati speciali si speakeri mentionam reprezentantii principalelor institutii si organizatii de resort: Consiliul Oraselor si Regiunilor Dunarii (CoDCR), Platforma Urbana a Regiunii Dunarii, Biroul Coordonatorului National SUERD – Ministerul Afacerilor Externe, Danubius Academic Consortium (DAC), Academia Romana, Asociatia Municipiilor din Romania, Asociatia Consultantilor din Romania pentru Accesarea Fondurilor Europene (ACRAFE), precum si, ca traineri: Dr. Costin LIANU, reprezentantul Centrului Pro Business – Universitatea Spiru Haret/Consiliul de Export; Dr. Octavian SERBAN, Presedintele Knowledge Management Institute/Knomacons; Dr. Georgeta GHETE-DANAU, Presedintele Asociatiei Profesionale a Formarii in Administratia Publica Locala (CINAQ), Sever AVRAM, Presedinte Executiv CLDR Romania /Coordonator General CIO-SUERD.

Principalele linii de formare si competente:
1.    Prezentarea Strategiei UE pentru Regiunea Dunarii (SUERD) si a structurii institutionale si decizionale SUERD – adaptarea conform schimbarilor in mers, in special revizuirii SUERD in curs, cu accent pe rolul de interactiune al autoritatilor publice locale si al birourilor dunarene din cadrul universitatilor partenere.
2.    Modalitatile de inter-comunicare, proces de relatii publice si lobby institutional in cadrul procesului de implementare.
3.    Formarea consortiilor de parteneri, managementul de proiect si sprijinirea proceselor regionale de inovare SMART.
4.    Utilizarea eficienta a activitatii clusterelor si aliantelor antreprenoriale pentru cresterea participarii comunitatilor si asigurarea sprijinului cetatenilor in procesul de dezvoltare durabila si de inovare locala si regionala.

Diploma de Absolvire va fi eliberata in co-tutela de Departamentul de Formare din cadrul CLDR Romania,   Catedra Internationala Onorifica ”Jean Bart” (CIO-SUERD), in parteneriat cu Academia Romana – Centrul de Biodiversitate si cu Institutul de Studii Populare, si va fi insotita de o Anexa pentru detalierea competentelor acumulate in cursul sesiunii de leadership. Absolventii vor fi cooptati in cadrul Retelei Nationale a Ofiterilor Dunareni si aceasta le va conferi prioritate in implicarea in consortii, initiative si proiecte cu impact macro-regional, ii va conecta la informatiile, oportunitatile si resursele de finantare decise la nivel european si ii va mentine activi in procesul de formare si implementare al Strategiei UE pentru Regiunea Dunarii in Romania.   

Programul se va desfasura in limba romana, cu posibilitate de traducere in limba engleza, pentru cursantii din alte tari dunarene, si se adreseaza, in principal, participantilor cu varsta cuprinsa intre 18 si 40 de ani, din domenii precum comunicare-relatii publice, studii europene-relatii internationale, stiinte economice-juridice, studii politico-administrative, stiintele mediului, s.a. Vor fi invitati sa ia parte si cursanti din alte tari dunarene, in special din Bulgaria, Serbia si Republica Moldova.    

Participantilor li se asigura: mapa cu materiale bibliografice, in format scris si in format electronic; posibilitatea inscrierii in baza de date a Retelei Nationale a Ofiterilor Dunareni, cu posibilitatea primirii unei Scrisori de Recomandare in vederea angajarii; informare prompta cu privire la oportunitatile, evenimentele si reuniunile sub egida Strategiei Dunarii, CoDCR si DAC; catering in cele doua zile de curs; Diploma de Absolvire si Anexa privind competentele acumulate.

Inscrierile se fac conform principiului „Primul venit – primul servit”, in limita locurilor disponibile, pana cel tarziu in data de 22 ianuarie 2016. Pentru detalii suplimentare, cei interesati sunt rugati sa contacteze Secretariatul Tehnic prin e-mail: [email protected] sau telefonic la tel./fax: 021.230.49.97.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *