(P) Update legislativ 2016: Audit financiar obligatoriu pentru anumite categorii de entitati

audit-financiar-Reinvent-Consulting.jpg

Entitatile care indeplinesc anumite conditii legate de marimea cifrei de afaceri, numarul de salariati si valoarea activelor, trebuie sa se supuna auditului situatiilor financiare pentru anul 2015.

Alege sa fii informat! Noi iti aducem in atentie cele mai importante modificari ale legislatiei fiscale!

•    Ordinul  nr. 123/ 2016

Ordinul nr. 123/ 2016 al Ministerului Finantelor Publice privind principalele aspecte legate de intocmirea si depunerea situatiilor financiare anuale si a raportarilor contabile anuale ale operatorilor economici la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice prevede obligativitatea realizarii auditului situatiilor financiare aferente anului 2015  pentru entitatile care se incadreaza in conditiile de mai jos:

I. Entitati mari si mijlocii – care depasesc, la data bilantului, limitele a cel putin doua dintre urmatoarele trei criterii:
1. totalul activelor: 17.500.000 lei;
2. cifra de afaceri neta: 35.000.000 lei;
3. numarul mediu de salariati in cursul exercitiului financiar: 50.

II. Entitati mici – care depasesc, la data bilantului, limitele a cel putin doua dintre urmatoarele trei criterii:
1. totalul activelor: 16.000.000 lei;
2. cifra de afaceri neta: 32.000.000 lei;
3. numarul mediu de salariati in cursul exercitiului financiar: 50.

III. Toate entitatile de interes public.
Ordinul nr. 123/ 2016 mentioneaza ca in cazul entitatilor care au ales un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic, criteriile de stabilire a obligativitatii auditului se determina pe baza balantei de verificare intocmite la finalul exercitiului financiar astfel ales si care se incheie la o dată ulterioara datei de 1 ianuarie 2016.

O NOUTATE adusa de Ordinul nr. 123/ 2016 este faptul ca obligatia de auditare apare atunci cand sunt indeplinite criteriile mentionate, la finalul unui singur exercitiu financiar, si nu timp de 2 ani consecutivi, cum era prevazut anterior prin Ordinul nr. 1802/ 2014.

Click aici pentru a vizualiza Ordinul nr.123/ 2016.

•    Audit financiar

Daca te regasesti in una dintre situatiile mentionate mai sus, Reinvent Consulting te poate ajuta cu servicii profesionale de audit financiar.

Angajamentul de audit se onoreaza pe baza de contract si se desfasoara conform Standardelor Internationale de Audit si cu respectarea reglementarilor nationale de audit, avand in vedere cadrul general de raportare financiara aplicabil fiecarei entitati in parte.

•    Termene de depunere a situatiilor financiare aferente anului 2015

–    29 aprilie 2016, reprezentand 120 de zile de la incheierea exercitiului financiar, pentru institutii publice, asociatii si celelalte persoane juridice cu si fara scop patrimonial;

–    30 mai 2016, reprezentand 150 de zile de la incheierea exercitiului financiar, pentru societatile comerciale, societatile/companiile nationale, regiile autonome, institutele nationale de cercetare – dezvoltare;

–    30 mai 2016, reprezentand 150 de zile de la incheierea exercitiului financiar pentru subunitatile din Romania care apartin unor persoane juridice cu sediul sau domiciliul in  strainatate (cu exceptia subunitatilor).

Pentru informatii suplimentare sau pentru evaluarea cazului tau si a onorariului, apeleaza cu incredere consultantii nostri la numerele de telefon:  021.318.69.60/ 0733. 054. 903 sau la adresa de e-mail: [email protected] in vederea programarii unei intalniri.

Bunul mers al afacerii tale este partea principala din misiunea noastra!

Reinvent Consulting este marca Grupului de firme REINVENT.

Reinvent Consulting are 10 ani de experienta in domeniul serviciilor integrate privind infiintarea de societati comerciale, evidenta contabila, inregistrarea de mentiuni la Registrul Comertului (schimbare sediu social, modificare obiect de activitate, deschidere/inchidere punct de lucru, cesiuni parti sociale, numire/revocare administrator), inregistrari marci la OSIM si alte servicii conexe dedicate societatilor comerciale.

Daca nu detineti o proprietate unde sa va puteti inregistra sediul social al societatii comerciale, va punem la dispozitie serviciul de gazduire sedii sociale.

Pentru detalii, ne puteti contacta la numarul de telefon (+4) 021.318.69.60 sau pe adresa de e-mail [email protected] Unul dintre consultantii nostri va stau la dispozitie de Luni-Vineri, intre 09:00-17:30.

Website: www.reinventconsulting.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.