Pana acum, rezultatele programelor de educatie financiara nu sunt suficient de vizibile. De unde ar trebui sa pornim

jpg-1.jpg

Toata lumea vorbeste in ultimul timp despre educatie financiara, despre necesitatea si imperiozitatea sa! Exista si diverse initiative din partea unor institutii (banci, institutii financiare diverse, Banca Nationala a Romaniei, Autoritatea pentru Supraveghere Financiara, Asociatia Romana a Bancilor, diverse fundatii etc.), publicatii etc. care nu pot fi decat laudabile prin prisma eforturilor asumate! Cu toate acestea, rezultatele nu sunt suficient de vizibile in societate, iar intrebarea este care ar fi solutia pentru a creste gradul de educatie financiara?

Mai intai trebuie sa clarificam faptul ca educatia financiara este conditionata de educatia primita in scoala sau/si familie, dar nu este neaparat o consecinta. Cel putin la noi, in Romania! De ce? Deoarece sistemul nostru de invatamant actual si din perioada socialista nu are si nu a avut aceasta prioritate. Astfel, putem sa identificam o prima cauza majora a gradului redus de educatie financiara.

Apoi, cei 50 de ani de comunism a distorsionat fundamental modul de gandire si esenta a ceea ce inseamna finantele personale, finantele publice si cele ale firmei. Conceptul de proprietate privata nu prea isi avea sensul, exista securitatea locului de munca (chiar obligativitatea), depozitele la singura institutie de credit de retail – Casa de Economii si Consemnatiuni, nu erau decat un mijloc de a „parca” banii care nu isi gaseau echivalent in oferta de bunuri si servicii, creditarea nu isi avea rostul, mai ales cea ipotecara, atat timp cat fiecare primea de la stat (sau intreprinderea unde lucra) o locuinta pentru care platea o chirie mai mult simbolica.

Mai multe detalii aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top