Pana pe 7 noiembrie 2014 se pot depune cererile pentru ajutoarele de minimis din sectorul vegetal

combina.jpg

combinaGuvernul Romaniei a aprobat schema de ajutor de minimis pentru compensarea efectelor fenomenelor hidrometeorologice nefavorabile manifestate in perioada ianuarie – august 2014 care se acorda in agricultura, in sectorul vegetal.  

Prin acest act normativ se doreste reducerea impactului economic asupra producatorilor din sectorul vegetal, ce a avut loc ca urmare a pierderilor suferite de catre producatorii agricoli din zonele calamitate de grindina, ploi torentiale, viituri, inundatii, infiltratii, vant puternic, caderi masive de zapada si inghet manifestate in perioada ianuarie – august 2014.

In perioada ianuarie-august 2014, suprafata agricola totala calamitata a fost de 141.568, 33 ha, si se doreste compensarea pagubelor produse la culturile/plantatiile afectate, prin acordarea de sume banesti in cadrul unei scheme de ajutor „de minimis”.

Valoarea sprijinului financiar reprezentand ajutor de minimis acordat pe cultura agricola/plantatie pomicola, viticola, este urmatoarea:
– grau, porumb, sorg, floarea soarelui, rapita, orz, secara, triticale, ovaz, soia, orzoaica – 335 lei/ha
– legume in camp, pepeni – 610 lei/ha
– cartof – 700 lei/ha
– plantatii pomicole – 1200 lei/ha
– plantatii viticole – 500 lei/ha
– sfecla de zahar – 400 lei/ha
– lucerna, mustar, tutun – 250 lei/ha
– capsuni – 300 lei/ha.

Acest cuantum a fost determinat pe baza devizelor cadru de cheltuieli efectuate de producatorii agricoli, valoarea totala a ajutorului de minimis acordat unei intreprinderi unice neputand depasi suma de 15.000 euro pe durata a trei exercitii financiare, exercitiului financiar respectiv si doua exercitii financiare precedente.

Bugetul alocat este de 53.866.842,4 lei si se asigura de la bugetul de stat.

Cererile trebuie depuse pana la data de 7 noiembrie 2014 la sediile Primariilor iar plata se va realiza, intr-o singura transa, pana la data de 31 decembrie 2014.

Sursa: MADR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *