Parcare subterana „park & ride”, cu fonduri europene, pentru turisti si navetisti, in Oradea

parcare-independentei-650x435.jpg

Primarul municipiului Oradea, Ilie Bolojan, a anuntat proiectul unei parcari subterane de tip “park& ride”, in valoare de 3,6 milioane de euro, in jurul Catedralei ortodoxe din centrul orasului, care va fi destinata turistilor si navetistilor.

„Avem 25.000 de navetisti care vin zilnic in Oradea. Dintre acestia, in jur de 10.000 vin cu masinile personale si trebuie sa parcheze in oras. Acest flux de navetisti este dublat in perioada primavara-toamna de un aflux de turisti din judetele invecinate. Parcarea are scopul de a prelua masinile cu care vin in oras, iar de acolo sa calatoreasca fiecare cu mijloacele de transport alternative: tramvai, bicicleta sau pe jos”, a declarat Ilie Bolojan.

Amplasarea parcarii a fost stabilita in jurul Catedralei ortodoxe, pentru ca este locul cu cel mai important flux de circulatie dinspre Cluj Napoca si, de asemenea, deoarece este foarte aproape linia de tramvai care permite deplasarea in trei directii ale orasului. “Urmarim ca prin realizarea acestei parcari, numarul de masini care ajung in zona centrala sa se reduca, sa scada congestia din trafic”, a spus Bolojan.

Fata de celelalte parcari, aceasta va fi operata in colaborare cu regia locala de transport in comun. Pentru a stimula folosirea acestei parcari, tariful va fi unul mai mic fata de restul parcarilor, iar soferii care vor parca aici vor putea calatori gratuit cu mijloacele de transport in comun in baza tichetului de parcare emis in cursul aceleasi zile.

Parcarea park & ride va avea o capacitate de 265 de locuri, aceasta va fi subterana, pe un singur nivel, cu doua intrari dinspre santul Cetatii. Parcarea va fi dotata si cu o statie de incarcare a masinilor electrice.

Proiectul va fi finantat din fonduri europene, deoarece exista oportunitate prin Axa de mobilitate, avand banii necesari pentru a realiza studiul de fezabilitate dintr-un alt proiect european. Valoarea proiectului se ridica la aproximativ 3,6 milioane de euro. Studiul de fezabilitate este in lucru, va fi finalizat in august, dupa care va fi depusa cererea de finantare europeana in octombrie. in cazul in care proiectul va fi primi fondurile necesare, cu sanse mari, a spus primarul, lucrarile ar urma sa inceapa in cursul primaverii anului 2019.

Sursa: Administratie.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top