Pentru informare privind rezultatele procesului de selectie si stadiul de implementare a proiectelor finantate prin AXA LEADER la nivelul GAL Valea Prutului

axa leader gal valea prutuluiAsociatia GAL Valea Prutului, autorizata de AM PNDR sa implementeze strategia de dezvoltare locala finantata prin axa LEADER din PNDR, a organizat in data de 10 iulie 2014, la Ferma Solonet din comuna Bivolari, Conferinta de presa cu tema „Informare privind rezultatele procesului de selectie si stadiul de implementare a proiectelor finantate prin AXA LEADER la nivelul GAL Valea Prutului”.

Grupului de Actiune Locala Valea Prutului este un parteneriat public-privat (11 APL-uri, 13 ONG-uri, 33 membrii privati) din comunele iesene: Andrieseni, Bivolari, Popricani, Probota, Roscani, Tiganasi, Trifesti, Victoria si comunele botosanene: Romanesti, Santa Mare, Stefanesti.

In 2011 GAL Valea Prutului a obtinut autorizatia de functionare de la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si aprobarea pentru implementarea strategiei de dezvoltare locala evaluata la 2.806.000 euro.

GAL Valea Prutului a inceput sa functioneze incepand cu ianuarie 2012. S-au organizat apeluri de selectie in urma carora, GAL Valea Prutului a selectat proiecte de dezvoltare a teritoriul in cu o valoare totala de 3.339.229 euro din care valoare nerambursabila, finantata prin intermediul axei LEADER (FEADR), de 2.324.998 euro.

Valoarea nerambursabila proiectelor contractate: 2.191.618 euro (40 proiecte)

Valoarea nerambursabila proiectelor in evaluare la APDRP: 5.000 euro (1 proiect)

Valoarea nerambursabila a proiectelor notificate spre contractare: 93.380 euro (2 proiecte)

Valoarea nerambursabila proiectelor in evaluare la GAL: 15.000 euro (1 proiect)

Buget disponibil la GAL (apel deschis): 20.000 euro

Beneficiarii fondurilor nerambursabile accesate prin intermediul GAL Valea Prutului:

  • Tinerii fermieri/agricultori din teritoriul GAL-ului;
  • Tineri care doresc sa-si infiinteze o afacere atat in domeniul agricol cat si non agricol;
  • Societatile comerciale din teritoriul GAL-ului
  • Autoritatile publice locale din teritoriul GAL-ului

Investitiile din cadrul proiectelor finantate de GAL Valea Prutului vizeaza urmatoarele obiective:

  • Sprijinirea tinerilor agricultori pentru infiintare de ferme agricole;
  • Modernizarea fermelor existente;
  • Stimularea initiativelor antreprenorilor in activitati non-agricole;
  • Construirea, modernizarea, extinderea si dotarea structurilor de primire turistica
  • Promovarea agroturismului;
  • Imbunatatirea infrastructurii fizice de baza in teritoriul GAL-ului.

Rezultate obtinute:

  • 17 tineri fermieri sprijiniti care si-au infiintat PFA-uri, II, prin intermediul masurii 41.112;
  • 6 ferme din teritoriu modernizate modernizate prin intentermediul masurii 41.121;
  • 6 strat-up-uri infiintate si sprijinite sa-si dezvolte planul de afaceri in domeniul non agricol prin intemrediul masurii 41.312;
  • 4 structuri de primire turistica infiintate in teritoriu prin intermediul masurii 41.313;
  • 11 proiecte de infrastructura si dotari servicii accesate de comunele membre in GAL Valea Prutului;
  • 31 de noi locuri de munca create (prin proiectele finantate);

Despre teritoriul din Grupul de Actiune Locala Valea Prutului

Aflat la granita cu Republica Moldova, teritoriul Grupului de Actiune Locala (GAL) Valea Prutului se desfasoara paralel cu raul Prut, parcurgand de la sud-est la nord judetul Iasi, ocupand partea de sud est a judetului Botosani. Din punct de vedere administrativ, teritoriul are in componenta 11 unitati teritorial administrative, 10 comune si 1 oras, insumand in total 58 de localitati. Cele mai importante localitati sunt resedintele unitatilor administrativ – teritoriale, respectiv: Andrieseni, Bivolari, Popricani, Probota, Roscani, Trifesti, Tiganasi, Victoria, Romanesti, Santa Mare si Stefanesti.

Pe teritoriul Grupului de Actiune Locala Valea Prutului exista un numar de 5 Arii speciale de conservare, 4 in judetul Iasi si 1 in judetul Botosani. Ariile speciale de conservare, ca parte integranta a retelei ecologice europene Natura 2000, sunt urmatoarele:

  • Padurea Roscani – judetul Iasi
  • Raul Prut – judetul Iasi
  • Padurea si pajistile de la Marzesti – judetul Iasi
  • Saraturile Jijia Inferioara—Prut – judetul Iasi
  • Stanca-Stefanesti – judetul Botosani

Reteaua Natura 2000 include cele mai importante arii protejate pentru protectia animalelor, plantelor si habitatelor vulnerabile din Europa. Scopul sau este de a conserva pe termen lung aceste habitate si specii, iar daca este necesar, de a le restaura pentru a atinge un stadiu de conservare favorabil.

Pe langa cele 5 arii speciale de conservare, pe teritoriul GAL mai exista 2 Arii de protectie speciala avifaunistica:

  • Elesteiele Jijiei si Miletinului – judetul Iasi
  • Lacul Stanca-Costesti – judetul Botosani

Premisa de la care s-a plecat pentru a initia proiectul de elaborare a Planului de dezvoltare locala Grup de Actiune Locala Valea Prutului, a fost necesitatea de a dispune de un document strategic care sa raspunda obiectivului central de imbunatatire a calitatii vietii populatiei din teritoriul GAL. Teritoriul GAL este bazat pe principiul continuitatii si omogenitatii. Nici o localitate din acesta nu este inclusa pe teritoriul unui alt GAL sau potential GAL.

La 1 iulie 2010, populatia din teritoriul afferent Grupului de Actiune Local Valea Prutului era de 45868 locuitori, din care 35133 locuitori in judetul Iasi si 10735 in judetul Botosani. Mediul rural din judetul Iasi cuprindea la 1 iulie 2010 un numar de 438224 locuitori cea ce face ca populatia GAL Valea Prutului apartinand judetului Iasi sa fie de 8,04%. Astfel, populatia GAL Valea Prutului reprezinta 4,23% din populatia totala a judetului Iasi si 8,04% din populatia rurala a judetului. Mediul rural din judetul Botosani cuprindea la 1 iulie 2010 un numar de 260250 locuitori dintre acestia 4,12% sunt localizati in teritoriul Grupului de Actiune Locala Valea Prutului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top