Peste 390 de milioane de euro solicitate pentru finantarea turismului rural

turism.jpg

Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) a primit 2.006 solicitari de finantare pentru investitii in activitati turistice prin Masura 313 din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR).

Valoarea fondurilor nerambursabile solicitate prin aceste proiecte, depuse la Oficiile Judetene ale APDRP in perioada 17 aprilie – 16 mai 2012, este de 285.648.046 de euro. Asadar, solicitarile de fonduri au depasit suma disponibila pentru aceasta sesiune de finantare, respectiv 186,5 milioane de euro.

Prin proiectele depuse pentru aceasta masura se propune finantarea in principal a investitiilor in infrastructurile de primire turistica (1.317 proiecte), dar si a celei de agrement (528 de proiecte), precum si in centrele de informare si amenajarea de marcaje turistice (161 de proiecte).

Cele mai multe cereri de finantare conforme au fost depuse de solicitantii de fonduri nerambursabile, din Regiunea 6 Nord-Vest. Astfel, acestia au depus 468 de proiecte in valoare totala de aproximativ 80 de milioane de euro. Regiunea 7, Centru urmeaza Regiunii 6 Nord-Vest, cu 456 de proiecte conforme depuse, in valoare totala de 99 de milioane de euro. Pe locul trei, cu 361 de proiecte conforme depuse, cumuland 67 de milioane de euro, se afla Regiunea 1 Nord-Est.

In aceasta sesiune de depunere au fost aduse modificari importante privind investitiile generatoare de profit, printre care cea mai importanta este cresterea procentului finantarii cu fonduri nerambursabile. De exemplu, in cazul pensiunilor agroturistice, procentul nerambursabil era de 70% din totalul cheltuielilor eligibile, iar in urma modificarilor aduse, acesta creste la 85%.

De asemenea, a fost majorat si plafonul maxim al finantarii respectiv de la 70.000 de euro la 100.000 de euro pentru un proiect.

Totodata, proiectele de investitii ce vizeaza activitatile recreationale beneficiaza acum de un procent nerambursabil din totalul cheltuielilor eligibile majorat la 85% (de la 50% valoarea anterioara). in acest caz, plafonul maxim al finantarii este de 200.000 de euro.

In privinta cheltuielilor de promovare aferente dezvoltarii si marketingului serviciilor turistice rurale, costurile eligibile trebuie sa se incadreze acum in limita a 10.000 de euro. Pentru acelasi tip de investitii, pentru crearea de site-uri web, costurile eligibile trebuie sa se incadreze in limita a 5.500 de euro.

In cazul proiectelor de investitii in agroturism, a fost eliminata limitarea privind criteriul de selectie care facea referire la obligativitatea ca solicitantul sa nu fi beneficiat de finantare nerambursabila pentru investitii prin Masurile Axei I a Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR).

Sursa: APDRP

3 Replies to “Peste 390 de milioane de euro solicitate pentru finantarea turismului rural”

  1. Flori ovidiu spune:

    Buna ziua
    Dețin un strand si as vrea sa l utilez cu statie de tratare si filtrare apa,spații verzi ,terenuri de tenis ,eventual acoperit
    Întrebarea este se mai poate obține finanțare găsi du mă in mediul rural si functionand de mai mulți de 5 ani…

  2. stoica angela spune:

    buna ziua!as vrea sa-mi spuneti daca se mai ofera fonduri europene nerambursabile pentru investitii in turism(pensiuni)rural in viitorul apropiat sau anul viitor?

    1. Finantare.ro spune:

      Buna ziua,

      Intr-adevar ati fi putut lua bani prin PNDR (https://www.finantare.ro/programul-national-de-dezvoltare-rurala-pndr), Masura 313 – Incurajarea activitatilor turistice (https://www.finantare.ro/program-5815-masura-313-incurajarea-activitatilor-turistice.html), insa termenul de depunere a expirat pe 16 mai.

      E posibil ca masura sa fie relansata in 2013.

      Va doresc mult succes!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top