Peste 47 de milioane de euro, fonduri europene, alocati pentru sprijinirea tinerilor inactivi sa intre pe piata muncii

tineri.jpg

Proiectul noncompetitiv INTESPO – Inregistrarea tinerilor in Evidentele Serviciului Public de Ocupare, prin care se vor aloca peste 47 de milioane de euro, fonduri europene, pentru sprijinirea tinerilor inactivi sa intre pe piata muncii, a fost aprobat de Autoritatea de Management pentru Programul Operational Capital Uman (POCU), informeaza, vineri, Ministerul Muncii si Justitiei Sociale.

Conform sursei citate, proiectul este menit sa creasca numarul de tineri inactivi NEETs (Not in Education, Employment or Training) inregistrati la Serviciul Public de Ocupare (SPO), precum si identificarea altor cel putin 200.000 de tineri NEEts inactivi, cu vârsta cuprinsa intre 16-24 de ani, neinregistrati la SPO.

Categoria de tineri NEETs include tineri care nu au reusit sa se integreze pe piata muncii din diverse motive (lipsa oportunitatilor de ocupare, lipsa competentelor cerute pe piata muncii etc.) si care nu sunt cuprinsi in programe de educatie sau formare.

„In cadrul proiectului, sunt vizati in special tinerii cu nivel scazut de competente si care au dificultati in a se integra social. Din totalul celor care vor fi identificati, cel putin 160.000 vor fi inregistrati la SPO si vor beneficia de informare si consiliere profesionala, inclusiv de profilare, iar dupa aceasta etapa vor fi indrumati catre masura activa de care au nevoie sau catre alte servicii (Programul National sansa a doua — Ministerul Educatiei Nationale, servicii de asistenta sociala)”, se mentioneaza in comunicat.

Conform documentului, identificarea tinerilor NEEts inactivi este necesara deoarece majoritatea acestora nu are acces la informatii si nu stie sa le caute. in prezent, ei nu vin din proprie initiativa catre SPO, in vederea inregistrarii, insa experienta proiectelor deja derulate arata ca apropierea de ei este fundamentala pentru atragerea lor in orice programe viitoare, intrucât anuleaza si blocajul generat de mijloacele financiare reduse sau inexistente pentru multi dintre ei, necesare pentru a ajunge la SPO.

„Proiectul noncompetitiv Intespo introduce managementul de caz ca metoda de lucru cu tinerii NEETs, care presupune un proces de interactiune in cadrul retelei de servicii (de asistenta sociala, educatie, ocupare) prin care se asigura faptul ca beneficiarii primesc serviciile de care au nevoie intr-o forma de sprijin eficace si eficienta. Aceasta metoda ofera servicii personalizate, prin care serviciile publice evalueaza nevoile beneficiarului in colaborare cu el, evalueaza, monitorizeaza si sustine beneficiarul pentru a accesa servicii sociale care sa raspunda acestor nevoi”, conform Ministerului Muncii.

Din perspectiva managementului de caz, proiectul va contribui la: introducerea managementului de caz ca metoda de lucru cu tinerii NEETs, calibrata in functie de categoria in care tânarul se incadreaza din perspectiva profilarii (de la usor angajabil pâna la foarte greu angajabil); procesul de monitorizare a evolutiei tânarului atât pe parcursul, cât si dupa implicarea intr-un program de masuri active; instituirea unei retele de sprijin, la nivel local, care sa sustina implementarea modelului de interventie bazat pe managementul de caz, in special pentru tinerii care nu sunt interesati sa se inregistreze singuri sau nu pot (din diferite cauze) sa isi gaseasca si sa isi mentina un loc de munca.

Potrivit Ministerului, proiectul isi propune sa ‘revitalizeze’ reteaua de sprijin pe care SPO o are deja impreuna cu autoritatile publice locale sau sa propuna noi modelele/protocoale de colaborare, inclusiv prin activarea voluntariatului la nivelul comunitatii respective, in procesul de identificare, mobilizare si inregistrare a tinerilor NEETs.

„In acest context va exista o colaborare strânsa intre SPO si autoritatile locale, servicii de asistenta, scoala, servicii medicale, mediatori comunitari, politie, biserica, ONG-uri implicate in activitati destinate tinerilor si / sau asistentei sociale comunitare etc. De asemenea, proiectul incurajeaza si implicarea partenerilor sociali (patronate si sindicate), astfel incât oferta de pachete de masuri active personalizate sa se concretizeze in ocuparea unui loc de munca”, mai mentioneaza Ministerul Muncii.

Proiectul are o durata de implementare este de 48 luni si un buget de 213.636.395,25 de lei (47.474.754,5 de euro).

Sursa: Agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top