Peste 4,7 milioane de euro aprobate din fonduri europene pentru reabilitarea Castelului de Apa din Braila

Castelul-de-Apa-din-orasul-Braila-dan-calin.jpg

Castelul de Apa din Braila, monument istoric construit in 1912 si considerat la vremea respectiva, cu cei 35 de metri pe care ii avea, cea mai inalta constructie de acest gen din Romania, va fi reabilitat cu fonduri europene, pentru acest proiect fiind aprobate in baza unui imprumut nerambursabil peste 4,7 milioane de euro, a anuntat primarul municipiului Braila, Marian Dragomir.

Primaria Braila a fost notificata de Agentia de Dezvoltare Regionala Sud-Est ca, dupa finalizarea evaluarii tehnico-financiare, a fost aprobata finantarea proiectului de reabilitare a Castelului de Apa din Gradina Mare, suma fiind de 4.730.000 euro.

„Proiectul cuprinde Cinema 7D, cupola rotativa, observator astronomic, telescoape mobile, camera oglinzilor, prezentare istoric monument, expozitii cu teme astronomice, planete sistem solar 3D, sala proiectii. La ultimul nivel, va exista o platforma rotativa destinata observarii panoramice a orasului, spatiul urmand sa fie dotat cu ecrane cu LED-uri pentru observarea unor imagini captate in timp prin observatorul astronomic al Castelului. in final, in cupola, se va afla camera observatorului astronomic”, a scris Dragomir pe pagina sa de socializare.

Lucrarea prevede amenajarea la subsol a sase mini-sali de cinema 7D de ultima generatie, cu 42 de locuri in total si a unei camere a oglinzilor. La parter, va exista un spatiun expozitional axat pe istoricul orasului si al Castelului de Apa, unde va fi amplasata si o presa de monede suvenir.

Pe casa scarii, pe toata inaltimea turnului, vor fi pictate in culori UV planetele sistemului solar si alte corpuri ceresti, iar etajele I, II, III si IV vor fi, de asemenea, spatii expozitionale cu imagini 2D si 3D, cu galaxii, roiuri de galaxii si corpuri ceresti. La etajul V, la cota 18,10 metri, va fi amenajata o sala de proiectie, aflata in legatura cu observatorul astronomic din cupola.

„Marea provocare si in acelasi timp misiune a proiectului de transformare a Castelului de Apa in Observator Astronomic este redefinirea monumentului intr-un sistem cultural-educativ coerent, cu semnificatie pentru comunitatea locala si pentru potentialii vizitatori, ca element de referinta pentru turisti si localnici”, dupa cum se arata in proiectul aprobat de Consiliul Local Municipal Braila.

Se doreste astfel refacerea platformei rotative de la etajul VI, de la cota 25,45 metri, unde a functionat celebrul restaurant care oferea o panorama la 360 de grade asupra orasului si a Dunarii si montarea a doua telescoape mobile, imaginile captate de acestea putand fi vizionate pe ecrane LED cu diagonala mare. in cupola din varful turnului, situata la cota 28,06 metri, va fi amenajata camera observator astronomic, dotata cu un telescop de mare putere.

Proiectul de reabilitare a Castelului de Apa, prin care primaria intentioneaza sa faca din acest obiectiv una dintre principalele atractii turistice ale Brailei, are ca termen de realizare 48 de luni, din care 12 luni pentru realizarea Proiectului Tehnic si 36 luni pentru executia propriu-zisa.

Sursa: Administratie.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top