Peste 700 milioane lei fonduri nerambursabile pentru infrastructura de apa si canalizare in zona Turda – Campia Turzii

bani-1.jpg

Ministrul delegat pentru Fonduri Europene, Marius Nica, a semnat astazi, 18 decembrie, in prezenta Prim-ministrului Romaniei – Mihai Tudose si a Comisarului pentru Politica Regionala – Corina Cretu, contractul de finantare aferent proiectului regional pentru dezvoltarea infrastructurii de apa si apa uzata din regiunea Turda – Campia Turzii.

Am semnat cel mai important contract de finantare din fonduri europene din zona Turda-Campia Turzii, cu sentimentul ca mai facem un pas mare spre o Romanie in care conditiile de viata ale cetatenilor se aliniaza standardelor din tarile occidentale, a declarat cu acest prilej ministrul Nica.

Investitia, solicitata de SC Compania de Apa Aries S.A. si propusa spre finantare prin Programul Operational Infrastructura Mare (POIM), are o valoare eligibila de peste 700 milioane lei (din care aproape 600 milioane lei fonduri europene) si presupune lucrari de extindere si imbunatatire a infrastructurii din sectorul de apa si apa uzata in beneficiul mediului si al oamenilor din regiune.

Astfel, dupa investitiile din POIM, gradul de conectare si conformare va creste la 100% pentru cele 103.000 de locuitori din aria proiectului, care cuprinde localitatile Turda, Campia Turzii, Aiton, Calarasi, Ciurila, Luna, Mihai Viteazu, Petrestii de Jos, Ploscos, Sandulesti, Tureni, Tritenii de Jos si Viisoara.

Propunerile de investitii fac parte din Master Planul regional de gestionare a serviciilor de apa si apa uzata si sunt corelate cu alte investitii dezvoltate in perioada 2014-2020 cu ajutorul altor surse de finantare. Rezultatele asteptate se refera la pe de o parte la cresterea ratei de conectare la sistemele centralizate de alimentare cu apa de la 84% pana la 100%, iar pe de alta parte la cresterea ratei de colectare si epurare a apei uzate de la 66% pana la 95% in aria de operare si pana la 100% in aglomerarile de peste 2000 locuitori.

Implementarea proiectului, inclusiv notificarea defectelor, se va finaliza in 2023, an in care toate sistemele de alimentare cu apa si aglomerarile incluse in proiect vor fi conforme cu cerintele directivelor europene privind calitatea apei destinate consumului uman si epurarea apelor uzate.

Sursa: fonduri-ue.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top