Peste un milion euro din fonduri REGIO pentru refunctionalizarea parcului si cladirii observatorului astronomic Odorheiu Secuiesc

Foto2-zona-1.jpg

Azi, la sediul ADR Centru din Alba Iulia, domnul Árpád Gálfi, primarul municipiului Odorheiu Secuiesc, si domnul Dan Popa, director Directia Organism Intermediar pentru POR 2014-2020 din cadrul ADR Centru, au semnat contractul de finantare pentru proiectul ”Amenajarea zonei verzi Cserehát prin reconversia si reutilizarea terenului, respectiv refunctionalizarea cladirii degradate al Observatorului astronomic din municipiul Odorheiu Secuiesc, jud. Harghita”, a carui valoare totala este de peste 5 milioane lei, pentru modernizarea unui parc in suprafata totala de peste 1,8 hectare si crearea unei zone publice de agrement si recreere. Pana la finalul lunii februarie 2021, in acest municipiu emblematic vor fi realizate lucrari pentru dotarea zonei intr-o maniera moderna, eco-eficienta si protectiva, accesibila publicului larg.

Proiectul este finantat in cadrul Programului Operational Regional 2014-2020, Axa prioritara 5 – Realizarea de actiuni destinate imbunatatirii mediului urban, respectiv Prioritatea de investitii 5.2, care urmareste revitalizarea oraselor, regenerarea si decontaminarea terenurilor industriale dezafectate, inclusiv zonele de reconversie urbana. Obiectivul general al proiectului este de a asigura refunctionalizarea terenurilor si suprafetelor degradate situate in intravilanul municipiului Odorheiu Secuiesc, in vederea imbunatatirii mediului urban, revitalizarii orasului, reducerii poluarii aerului si promovarii masurilor de reducere a zgomotului. Municipalitatea considera ca astfel se vor imbunatati si serviciile publice oferite utilizatorilor de parcuri si spatii verzi.

Concret, prin acest proiect se vor oferi alternative noi pentru petrecerea timpului liber pentru locuitori si pentru servicii turistice, fiind imbunatatit aspectul urban prin reabilitarea si revalorificarea spatiilor urbane nefolosite si degradate, care constituie o ”rana” in peisajul de acum. La finalul proiectului se va realiza un parc de agrement unic in felul lui, denumit „Zona verde Cserehát”, pe terenul abandonat de langa constructiile degradate ale fostului observator astronomic. Zona verde va servi ca loc de recreere pentru locuitorii cartierului rezidential Cserehát, precum si pentru toti locuitorii municipiului, dar si pentru turistii care viziteaza orasul. Prin investitia propusa va fi desfiintat terenul degradat si cladirea parasita a Observatorului si se va crea un parc de agrement valoros, pe o suprafata de 18.712 mp, unde va fi realizat, din fonduri proprii, un observator astronomic modern, unic in felul lui.

”Prin acest proiect vom imbunatati aspectul urban al cartierului si al localitatii, noul parc de agrement asigurand mediul reprezentativ pentru observatorul astronomic amator, care se va construi din fonduri locale. Investind fonduri europene in modernizarea Parcului Cserehát dovedim cetatenilor nostri ca ne preocupa investitiile care nu consuma foarte mult din bugetul public, dar sunt relevante pentru comunitate si pentru turisti. Din discutiile avute cu conducerea ADR Centru stim ca turismul este ramura economica prin care Regiunea Centru a depasit zone mult mai cunoscute din tara si trebuie sa revitalizam aceasta activitate in Odorheiu Secuiesc. Refunctionalizam doua terenuri degradate si neutilizate din proprietatea orasului, oferindu-le multiple functiuni, de educatie dar si de joaca, de sport dar si de turism, pentru activitati in aer liber, de loisir, de picnic si integrare sociala. In plus, cum pe o raza de 100 km fata de municipiul Odorheiu Secuiesc nu se aflaa nici un centru astronomic, nici un planetariu sau parc meteorologic public, consideram ca utilizam in mod creativ resurse locale, pe langa fondurile europene, pentru infiintarea unei structuri de acest gen, cu impact pozitiv asupra dezvoltarii regionale”, a declarat domnul primar Árpád Gálfi, vorbind despre acest proiect.

Valoarea totala a proiectului ”Amenajarea zonei verzi Cserehát prin reconversia si reutilizarea terenului, respectiv refunctionalizarea cladirii degradate al Observatorului astronomic din municipiul Odorheiu Secuiesc, jud. Harghita” este de 5.084.048,81 lei, din care 4.350.388,82 lei sunt fonduri nerambursabile solicitate din FEDR si bugetul de stat (98,00% din valoarea eligibila a proiectului, adica 963.989,63 euro), diferenta fiind reprezentanta de contributia beneficiarului, Primaria municipiului Odorheiu Secuiesc, la cheltuielile eligibile si in special la cele neeligibile, pentru constructia noului Observator astronomic. Proiectul se va finaliza in data de 28 februarie 2021. Parcurile, cu infrastructura de agrement si turism reabilitata se adreseaza tuturor categoriilor sociale si de varsta, prezentand facilitati specifice si dotari pentru recreere, sport si joaca. Edilii estimeaza ca numarul de vizite in localitate va creste dupa implementarea acestui proiect.

Sursa: ADR Centru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.