Piraeus cere avans de 40% clientilor care vor credite imobiliare in lei sau euro

piraeus-bank.jpg

Numarul bancilor care au majorat avansul dupa Legea darii in plata a ajuns la 14.
 
Piraeus Bank, o banca de talie medie din sistem, a majorat avansul creditelor imobiliare in lei si in euro de la 15% la 40% pentru cele care au o maturitate mai mare de 15 ani si la 30% pentru imprumuturile cu scadenta mai mica de 15 ani. Astfel, Piraeus Bank Romania este prima banca din sistem care duce avansul la creditele in lei atat de aproape de 50%.
 
Grecii de la Piraeus Bank se inscriu pe lista bancilor care au decis sa modifice parametrii de creditare ca reactie la darea in plata. Lista bancilor care au majorat avansul la imobiliare / ipotecare ajunge astfel la 14.
 
Recent, si Banca Comerciala Carpatica, un jucator de talie medie, listat la bursa de la Bucuresti, a luat aceasta decizie. Atat Carpatica, cat si Piraeus sunt membre ale Asociatiei Romane a Bancilor. De altfel, toate bancile care au decis sa majoreze avansul la imprumuturi imobiliare / ipotecare sunt fac parte din ARB. Reprezentantii asociatiei au transmis recent la solicitarea ZF ca aceasta nu intervine in politica comerciala a bancilor membre si ca orice decizie care priveste activitatea comerciala a bancilor este adoptata pe baze individuale in functie de strategia proprie fiecarei institutii de credit si de modificarile legislative care afecteaza activitatea.

 Din randul bancilor de talie medie, Banca Romaneasca si Intesa au majorat la randul lor avansul la ipotecare.
 
Un avans mai mare inseamna mai multi bani adusi bancii la inceput. De exemplu, pentru un credit de echivalentul in lei a 60.000 de euro, un avans de 15% ar fi insemnat 9.000 de euro. Avansul de 30% inseamna practic 18.000 de euro, adica de doua ori mai multi bani.
 
Dar per total, suma de rambursat la banca dupa 30 de ani (maturitatea medie a creditelor imobiliare) va scadea. Potrivit simulatorului de calcule al BCR, pentru un credit de 200.000 de lei (45.000 de euro) un client ar fi rambursat bancii dupa 30 de ani aproximativ 300.000 de lei, iar dupa inasprirea creditarii, majorat la 35% avans, soldul total de rambursat s-ar ridica la 214.000 de lei.
 
Darea in plata presupune ca debitorul care are probleme la plata creditelor imobiliare mai mici de 250.000 de euro se poate prezenta la banca si in schimbul cheilor imobilului isi poate stinge datoria.
 
Concret, orice persoana care a facut un credit ipotecar va putea sa apeleze la darea in plata, insa nu si daca are un credit obtinut prin programul guvernamental Prima casa.

Sursa: Ziarul Financiar

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top