Plajele din sudul litoralului, extinse cu cateva zeci de hectare cu ajutorul fondurilor europene

plaja-extinsa.jpg

Plajele litoralului romanesc, mai mari cu cateva zeci de hectare decat anul trecut, sunt pregatite sa-si primeasca turistii, odata cu deschiderea sezonului estival. Administratia Bazinala de Apa Dobrogea-Litoral a finalizat pregatirile incepute inca de la jumatatea lunii februarie si a predat, in data de 1 aprilie 2016, catre operatorii de plaja, primele sectoare ecologizate. Restul loturilor au fost preluate de operatori in data de 15 aprilie 2016.

Pentru ca plajele sa fie pregatite pentru minivacanta de Paste si 1 Mai, ABADL a efectuat lucrari manuale si mecanizate de curatare a acestora. Astfel, in urma actiunii de ecologizare, angajatii ABADL au adunat de pe plajele litoralului romanesc aproape 2.000 de tone de deseuri. Totodata, in aceasta perioada au fost adunate si deseurile aduse de valuri la mal, au fost evacuate depozitele de scoica, au fost colectate corpurile straine: lemn, plastic, sticla, hartie etc. De asemenea, a fost strans nisipul din preajma aleilor de promenada, au fost scoase gardurile de nisip montate inainte de sezonul rece pentru atenuarea efectelor eroziunii eoliene si au fost reabilitate plajele erodate, prin transferul de nisip din depozitele existente pe litoral, fiind totdata nivelate suprafetele de nisip.

’’Incepand din acest an, turistii romani si straini se pot bucura de plaje noi, mult extinse, in zona sudica a litoralului romanesc. Plajele din Mamaia Sud, Tomis (Nord, Centru, Sud) si Eforie Nord, cele care au fost incluse in proiect, apareau, pana nu demult, in studiile de specialitate, ca fiind in pericol de a se ingusta pana la disparitia totala! Dupa finalizarea lucrarilor, aceste plaje nu doar ca au fost salvate, prin interventii tehnice care le asigura stabilitatea pentru cel putin 50 de ani, dar au fost si extinse, spre mare, cu peste 100 de m latime. Odata cu finalizarea acestuiproiect de amploare, teritoriul tarii noastre crescut cu circa 42 de hectare. Sunt convinsa ca, imediat ce sezonul estival incepe, zona litoralului sudic al Marii Negre va fi extrem de vizitata de turisti, pentru ca plajele de aici fac diferenta”, spune Olimpia NEGRU, secretar de stat pentru Ape in cadrul Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor.

In cadrul lucrarilor de protectie a litoralului romanesc s-a reusit si reabilitarea si extinderea digurilor de suprafata pe o lungime de 4000 de metri si a celor submerse pe 1400 de metri. Activitatea de innisipare a tuturor celor 5 sectoare de plaja s-a desfasurat continuu, zi si noapte, in perioada august – octombrie 2015, prin pomparea din adancuri a aproximativ 3.500.000 mc de nisip. Astfel, largirea plajelor s-a facut pana la o latime de 100 de metri, avand cota superioara intre 2,5 – 3 m peste nivelul marii. Proiectul a fost finantat prin Programul Operational de Mediu si a costat 170.406.668. EURO, din care aproximativ 15% a fost contributia statului roman.

Noile sectoare de plaja pot fi folosite de turisti odata cu deschiderea sezonului estival din acest an. Conform legislatiei nationale si europene, aceste suprafete de plaja, construite prin fonduri europene, pot fi inchiriate operatorilor economici doar dupa finalizarea procesului de intabulare a acestora. Pana atunci, ele fac parte din domeniul public al statului si pot fi folosite cu titlu gratuit de catre cetateni.

Sursa: Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top