PNDR este programul cu cea mai mare absorbtie din UE, de 40,2%; previzionam 55% in 2019

bani-afacere-subventii.jpg

Programul Nationale de Dezvoltare Rurala (PNDR) este programul cu cea mai mare absorbtie la nivelul statelor membre din Uniunea Europeana, cu o rata de peste 40%, iar pentru anul viitor previzionam o absorbtie de 55% din program, a declarat, vineri, Camelia Iliescu, director in cadrul Directiei Generale Dezvoltare Rurala – AM PNDR din Ministerul Agriculturii.

„Am ajuns la o rata de absorbtie din Programul National de Dezvoltare Rurala de 40,2%, asta in materie de plati, dar daca este sa luam in calcul si acea prefinantare de 325 milioane de euro, rata de absorbtie ajunge la 44,2%. Pentru anul viitor previzionam un cuantum al platilor de circa un miliard de euro ceea ca ar ridica absorbtia la peste 55% din program. Alocarea prin PNDR este de 9,46 miliarde de euro, din care 8,12 miliarde de euro contributia fondului european agricol pentru dezvoltare rurala si 1,34 miliarde de euro din contributie nationala”, a precizat Camelia Iliescu, in cadrul evenimentului „Romanian Food & Agribusiness Conference”.

Ea a subliniat ca România va avea o contributie majora in cadrul Politicii Agricole Comune, in conditiile in care anul viitor va prelua presedintia Consiliului UE si „se va dezbate si poate chiar se va bate in cuie viitorul buget al Uniunii Europene, nu numai pe dezvoltare rurala”.

La finele saptamânii trecute, secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, Alexandru Potor, declara ca România a depasit tinta de 1,2 miliarde de euro, bani absorbiti in anul 2018 din fondurile europene pe dezvoltare rurala.

„Volumul total pe care il vom incasa pâna la sfârsitul anului 2018 din PNDR este 1,2 miliarde de euro. Sunt bani siguri care vor intra in tara pentru ca fac obiectul cererilor de plata care au fost trimise catre Bruxelles. Planul nostru pentru 2018 este sa terminam anul cu depasirea procentului de 50% din anvelopa financiara pe care o avem la dispozitie prin PNDR anvelopa care se cifreaza la 8,1 miliarde de euro”, a precizat Potor.

El a spus ca „in afara procentului foarte onorabil” spre care ne indreptam, de peste 50%, acest lucru va plasa România in topul absorbtiei la nivel european din punct de vedere al valorii nominale.

BusinessMark organizeaza, vineri, la Bucuresti, cea de-a VI-a editie a evenimentului „Romanian Food & Agribusiness Conference”, la care si-au anuntat participarea investitori, agricultori, reprezentanti ai companiilor din industria bunurilor de larg consum (FMCG – Fast Mover Consumer Goods), producatori, procesatori, distribuitori si retaileri.

Sursa: Agerpres.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top