PNDR: Finantari nerambursabile de 15.000 de euro pentru micii fermieri

tineri_fermieri.jpg

Din acest an micii fermieri au posibilitatea sa acceseze fonduri europene nerambursabile de pana la 15.000 de euro pentru a-si dezvolta afacerea agricola. Finantarea poate fi obtinuta prin depunerea unui proiect pe Submasura 6.3 – „Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici”, anuntata sa se deschida in aceasta vara, conform unui calendar al masurilor ce vor fi lansate in acest an.

Submasura 6.3 vine sa inlocuiasca sprijinul pe care micile exploatatii le obtineau in vechiul PNDR prim Masura 141, insa acum sumele ce se pot accesa sunt de pana la 15.000 de euro, iar banii sunt virati fermierilor in doua transe: 75% din suma la primirea deciziei de finantare si 25% in maximum trei ani de la primirea acestei decizii. Fondurile europene se acorda pe o perioada de trei ani, respectiv 5 ani in cazul producatorilor din sectorul pomicol.

Primul criteriu de eligibilitate este dimensiunea fermei

Fermierii care pot beneficia de cei 15.000 de euro trebuie sa indeplineasca anumite conditii si, foarte important, sa faca dovada ca detin ferme mici, adica la care dimensiunea este cuprinsa intre 8.000 si 11.999 SO. Calculand, spre exemplu, ce inseamna aceasta dimensiune pentru o ferma care cultiva grau, la care SO se ridica la 529,67 euro/ha, vorbim despre o exploatatie ce porneste de la circa 15 hectare, dar care nu poate depasi 22,65 de hectare. In cazul fermelor de vaci de lapte, fiecare animal la muls are 1033,43 de euro/cap, deci vorbim despre o exploatatie cu cel putin 8 vaci pentru lapte si cel mult 11. Bineinteles, acestea sunt calcule facute ”grosier” pentru ca in ferma nu se cultiva doar grau, iar in cazul fermelor de vaci, se iau in calcul si vitei si tineretul, spre exemplu.

Dimensiunea economica se va calcula pe baza inregistrarilor in nume propriu din ultima perioada (campanie) de depunere (inregistrare/ actualizare) a cererii unice de plata pe suprafata in IACS stabilita conform prevederilor legislatiei nationale in vigoare si/sau in Registrul Exploatatiei la ANSVSA, precum si in Registrul agricol, efectuata inainte cu cel mult 30 de zile fata de data depunerii cererii de finantare.

Pentru calculul dimensiunii economice la data data depunerii Cererii de finantare, se va considera ultima perioada (campanie) de depunere (inregistrare/ actualizare) a cererii unice de plata pe suprafata in IACS, ca fiind anul in care au fost inregistrate suprafetele de teren la APIA, in numele formei de organizare a solicitantului (PF, PFA, II, IF, SRL), incepand cu anul 2015.

Toate exploatatiile agricole care formeaza calculul SO si din stupi, trebuie sa introduca sistemul de identificare si inregistrare a stupilor si stupinelor, constand in placute de identificare pentru fiecare stup si panouri de identificare a stupinelor, in conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 119/ 2011, cu modificarile si completarile ulterioare.
In afara de a detine ferma mica, beneficiarul de fonduri europene trebuie sa fi implinit varsta de 18 ani, sa aiba macar 8 clase si, in cazul in care este vorba despre o persoana juridica, aceasta sa fie inregistrata in Romania.

Astfel, se incadreaza beneficiarii:
– persoana fizica inregistrata si autorizata in conformitate cu prevederile OUG nr. 44/2008, cu modificarile si completarile ulterioare:
o ca persoana fizica autorizata;
o ca intreprinzator titular al unei intreprinderi individuale;
o ca intreprindere familiala;
– societate cu raspundere limitata cu asociat unic/majoritar (majoritate absoluta 50%+1) infiintata in baza Legii nr. 31/1990 republicata, cu modificarile si completarile ulterioare reprezentata prin:
o asociat unic care are si calitatea de administrator al societatii;
o asociat majoritar (majoritate absoluta 50%+1) care are si calitatea de administrator al societatii. In cazul persoanei juridice cu actionariat multiplu, asociatul majoritar trebuie sa exercite controlul efectiv pe intreaga durata de valabilitate1 a Deciziei de finantare.

Totodata, in termen de 9 luni de la semnarea deciziei de finantare, beneficiarul trebuie sa faca dovada ca are domiciliul in unitatea administrativ-teritoriala unde este si exploatatia, dar si ca detine un loc de munca in acel UAT sau in zona limitrofa (daca e cazul).

Mai mult, fermierul trebuie sa aiba exploatatia agricola inregistrata, conform prevederilor legislative nationale, cu cel putin 24 de luni inainte de solicitarea sprijinului. Se va tine cont de inregistrarea exploatatiei, indiferent de forma de organizare economica cu care figureaza in Registrul Unic de Identificare (RUI)/ Registrul National al Exploatatiilor (RNE), precum si la Primarie in Registrul Agricol, cu cel putin 24 de luni inaintrea depunerii cererii de finantare.

Finantarea se acorda pe baza unui plan de afaceri

Proiectul pe care fermierii il depun la AFIR pentru obtinerea finantarii trebuie sa aiba la baza un plan de afaceri pentru dezvoltarea exploatatiei agricole. Acest plan trebuie respecte modelul din Ghidul solicitantului si sa includa:

-Prezentarea situatiei initiale a exploatatiei agricole (de ex: datele solicitantului, aria de cuprindere a activitatii, forma juridica a solicitantului, abilitati profesionale, istoricul intreprinderii agricole, facilitati de productie, dotarea exploatatiei);
-Prezentarea tintelor si obiectivelor de etapa propuse pentru dezvoltarea exploatatiei agricole (de ex: obiectivul general, obiectivele operationale – planificarea indeplinirii acestora, riscurile de implementare, standarde si norme europene legate de protectia muncii si de mediu si normele sanitare-veterinare, in cazul exploatatiilor agricole care vizeaza cresterea de animale, planul de amenajari pentru gestionarea gunoiului de grajd, conform normelor de mediu precum si previziunea bugetului de venituri – cheltuieli);
-Prezentarea detaliata a actiunilor, inclusiv cele legate de sustenabilitatea mediului si de utilizarea eficienta a resurselor, necesare pentru dezvoltarea exploatatiei agricole, formarea sau consilierea (imbunatatirea economica propusa a exploatatiei, planul propus pentru formare si consiliere – pentru a imbunatati aptitudinile beneficiarilor si eficacitatea exploatatiei, restructurarea si diversificarea activitatilor agricole (evaluarea riscurilor de mediu si planificarea implementarii).

In cazul in care exploatatia agricola vizeaza cresterea animalelor, Planul de Afaceri va prevede in mod obligatoriu platforme de gestionare a gunoiului de grajd, conform normelor de mediu (cerinta va fi verificata la momentul finalizarii implementarii Planului de Afaceri, respectiv inainte de acordarea transei a doua); in cazul in care in cadrul exploatatiei agricole exista o platforma de gestionare a gunoiului de grajd care respecta normele de mediu/ care trebuie adaptata la normele de mediu, in Planul de Afaceri se va detalia acest aspect.

Implementarea Planului de Afaceri trebuie sa inceapa in termen de cel mult 9 luni de la data semnarii deciziei de acordare a sprijinului.

Inaintea solicitarii celei de-a doua transe de sprijin, beneficiarul face dovada cresterii performantelor economice ale exploatatiei, prin comercializarea productiei proprii in procent de minimum 20% din valoarea primei transe de sprijin (cerinta va fi verificata in momentul finalizarii implementarii planului de afaceri).

In cadrul unei familii doar unul dintre membri poate beneficia de sprijin, indiferent de forma de organizare a membrilor familiei, aferenta accesarii submasurii 6.3 (PFA, II, IF, SRL).

Contractele care confera dreptul de folosinta asupra terenurilor agricole trebuie sa fie incheiate in numele solicitantului si sa fie valabile la momentul depunerii cererii de finantare.

Contractele care confera dreptul de folosinta asupra cladirilor trebuie incheiate pentru o perioada de cel putin 10 ani incepand cu anul depunerii cererii de finantare, iar in cazul infiintarii si/ sau reconversiei plantatiilor pomicole precum si infiintarii plantatiilor viticole pentru o perioada de minimum 15 ani incepand cu anul depunerii cererii de finantare. (Exceptie: pepinierele, culturile de capsun, zmeur, mur, coacaz si agris unde perioada minima este de 10 ani).

In cazul exploatatiilor care detin animale, acestea vor fi in proprietatea persoanei autorizate/ societatii.

Pe perioada de implementare si monitorizare a proiectului, solicitantul trebuie sa mentina cel putin incadrarea in dimensiunea SO a exploatatiei agricole, fara a reduce dimensiunea SO sub limita care defineste marimea exploatatiei pentru care proiectul este selectat si aprobat.

O exploatatie agricola nu poate primi sprijin decat o singura data in cadrul submasurii 6.3 „Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici”, din PNDR 2014-2020, in sensul ca exploatatia nu poate fi transferata intre 2 sau mai multi fermieri, beneficiari ai sprijinului prin aceasta submasura.

Cine nu poate accesa Submasura 6.3

Solicitantii/ beneficiarii inregistrati in Registrul debitorilor AFIR, atat pentru Programul SAPARD, cat si pentru FEADR, pana la achitarea integrala a datoriei fata de AFIR, inclusiv a dobanzilor si majorarilor de intarziere;
 Beneficiarii care au contracte de finantare pentru proiecte nerealizate incetate din proprie initiativa, dupa incasarea avansului sau cel putin a unei cereri de plata, pentru 1 an de la data rezilierii si beneficiarii care au contracte de finantare incetate pentru nerespectarea obligatiilor contractuale din initiativa AFIR, pentru 1 an de la data rezilierii, pentru ambele situatii sub conditia stingerii debitelor;
 Beneficiarii Programului SAPARD sau ai cofinantarii FEADR, care se afla in situatii litigioase cu AFIR, pana la pronuntarea definitiva a instantei de judecata in litigiul dedus judecatii;
 Beneficiarii submasurii 6.3 care depun proiecte pentru oricare dintre celelalte masuri care privesc activitati agricole din cadrul PNDR 2014 – 2020, pana la acordarea celei de-a doua transe de sprijin;
 Beneficiarii contractelor/deciziilor de finantare aferente sM 6.3 pana la acordarea celei de-a doua transe de plata din cadrul PNDR 2014-2020, pentru sM 4.1, sM 4.1a, sM 4.2, 4.2a si sM 6.4 finantate prin PNDR 2014-2020.
 Beneficiarii care au obtinut sprijin nerambursabil prin intermediul:
-Masurilor 112 – „Instalarea tinerilor fermieri” si/sau 411-112 din PNDR 2007-2013;
-Masurilor 141 – „Sprijinirea fermelor agricole de semi-subzistenta”, 411-141 care nu si-au finalizat Deciziile de Finantare (sprijinul nu a fost incasat de beneficiari pe parcursul celor 5 ani de implementare) din PNDR 2007-2013;
-Submasurilor 6.1 – „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri ” si/sau 19.2 din PNDR 2014-2020;
-Submasurilor 6.3 – „Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici”, si/sau 19.2 din PNDR 2014-2020;

Sursa: agrointel.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top