PNDR Masura 1 – Transfer de cunostinte de masuri de informare 2014-2020

masura1.jpg

Aceasta fisa este in stadiul de DRAFT si nu reprezinta pozitia oficiala a Comisiei Europene. In urma aprobarii de catre Comisia Europeana (COM) a PNDR 2014-2020, acest material va suferi modificarile de rigoare.

masura1Descriere generala si obiective principale

Dat fiind faptul ca majoritatea fermierilor din Romania, in special cei ce detin IMM-uri, nu au informatii complete cu privire la standardele si tehnologiile moderne de productie zootehnic si horticol axandu-se preponderent pe practica traditionala, exista nevoia implementarii anumitor masuri.

De asemenea, sectorul agro-alimentar necesita un nivel ridicat de instruire tehnica si de management in scopul indeplinirii standardului european si de a face fata mediului concurential. Nu in cele din urma, s-a identificat nevoia fermierilor de a cunoaste efectul practicilor agricole asupra biodiversitatii, solului si apei, mai ales in contextul schimbarilor climatice.

Prin urmare, obiectivele sunt:

  • indrumarea profesionala, activitatile demonstrative si actiunile de informare, care vor contribui la creearea si implementarea unui management eficient al exploatatiilor conduse de tinerii fermieri, fermierii mici si cei de familie si adoptarea de practici prietenoase cu mediul;
  • sporirea gradului de competitivitate, utilizarea tehnologiilor si proceselor inovative, utilizarea mai eficienta a resurselor, imbunatatirea performantelor de mediu si dobandirea cunostintelor pentru gestionarea riscurilor la care sunt expuse plantatiile.

Aceasta masura este formata din doua sub-masuri:

1. Sub-masura 1.1. „Sprijin pentru formarea profesionala si dobandirea de competente”;

2. Sub-masura 1.2. „Sprijin pentru activitati demonstrative si de informare”.

PNDR Sub-masura 1.1. Sprijin pentru formarea profesionala si dobandirea de competente

Obiectiv: Se urmareste imbunatatirea competentelor si cunostintelor de baza in randul fermierilor, inclusiv cu privire la protectia mediului si clima precum si al persoanelor care activeaza in industria alimentara (in materie de management, marketing, procesare, siguranta si igiena alimentara, standarde etc.) si promovarea rezultatelor cercetarii si a inovarii prin actiuni de formare profesionala si dobandire de cunostinte.

Operatiuni/Actiuni eligibile: cursurile de formare profesionala de scurta durata (ex: initiere, perfectionare).

Beneficiari: furnizorii de servicii de formare profesionala in conditiile legislatiei in vigoare.

Participantii la cursurile de formare sunt persoane care activeaza in sectoarele agricol si agroalimentar, inclusiv beneficiari ai masurilor de mediu si clima. Nu sunt eligibile serviciile de formare care fac parte din programele de invatamant.

Tipul sprijinului: rambursarea cheltuielilor.

Sume si rate de sprijin aplicabile

Ajutorul public acordat in cadrul acestei masuri este de 100% din totalul cheltuielilor eligibile. Alocarea financiara a acestei submasurii este de 70% din alocarea totala a masurii. Valoarea proiectului va fi stabilita proportional cu nivelul (aria teritoriala, grupul tinta, tematica) la care acesta se va implementa (national, regional sau judetean).

PNDR Sub-masura 1.2. Sprijin pentru activitati demonstrative si de informare

Obiectiv: Se urmareste imbunatatirea competentelor si cunostintelor de baza in randul fermierilor, precum si persoanelor care activeaza in sectorul agroalimentar prin extinderea domeniului de aplicare si sprijinirea altor actiuni pe termen scurt, cum ar fi 
activitatile demonstrative si actiunile de informare. In acest fel, vor fi promovate alte tehnici de dobandire a cunostintelor in afara de cursurile traditionale.

Operatiuni/Actiuni eligibile: 

  • activitati demonstrative care se vor realiza prin sesiuni practice care vizeaza demonstrarea unor noi tehnologii, folosirea de masini si utilaje noi, metode noi de protectie a culturilor sau tehnici specifice de productie. Activitatea poate avea loc intr-o ferma sau in alte locatii, cum ar fi: centre de cercetare, expozitii, targuri de profil, etc.
  • actiuni de informare: activitati de difuzare a informatiilor cu privire la agricultura, mediu, sectorul agro-alimentar, in scopul de a constientiza grupul tinta asupra cunostintelor relevante pentru activitatea desfasurata la locul de munca.

Beneficiari: entitati publice si/sau private, inclusiv asocieri ale acestora care au in obiectul de activitate activitati de informare/demonstrare si/sau diseminare.

Tipul sprijinului: rambursarea cheltuielilor.

Sume si rate de sprijin aplicabile

Ajutorul public acordat in cadrul acestei masuri este de 100% din totalul cheltuielilor eligibile. Alocarea financiara a acestei submasurii este de 30% din alocarea totala a masurii. Valoarea proiectului va fi stabilita proportional cu nivelul (aria teritoriala, grupul tinta, tematica) la care acesta se va implementa (national, regional sau judetean).

Ghidul solicitantului

Sursa: MADR

[caseta-final-fise]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top