PNDR Masura 2 – Servicii de consiliere 2014-2020

consultant.jpg

Aceasta fisa este in stadiul de DRAFT si nu reprezinta pozitia oficiala a Comisiei Europene. In urma aprobarii de catre Comisia Europeana (COM) a PNDR 2014-2020, acest material va suferi modificarile de rigoare.

consultantDescriere generala 

In Romania, serviciile de consultanta agricola sunt insuficient dezvoltate. Din acest motiv, tinerii si micii fermieri cu mare potential de dezvoltare, au nevoie de servicii de consultanta de calitate si adaptate cerintelor lor cu privire la dezvoltarea fermei, inovare, adaptarea la standarde si la cerintele pietei, orientarea spre piata, crearea de forme asociative si promovarea antreprenoriatului. 

Obiective principale

  • cresterea gradului de penetrare pe piata a micilor fermieri, cresterea viabilitatii economice a exploatatiilor conduse de fermierii tineri dar si la diversificarea activitatilor la nivel de ferma, cu efecte ulterioare asupra competitivitatii exploatatiilor;
  • formarea grupurilor de producatori si totodata sustinerea in fazele de dezvoltare efectiva si de implementare a proiectelor de investitii.
  • stimularea spiritului antreprenorial si dezvoltarea economica a zonelor rurale.

***Avand in vedere caracterul inovativ al masurii de cooperare si faptul ca nu a mai fost implementata in Romania, pentru a asigura succesul acesteia, este necesara o abordare diferita, prin utilizarea brokerilor de inovare in cadrul acestei masuri. 

Brokerii de inovare pot fi de exemplu consultanti individuali, firme de consultanta, firme ce faciliteaza identificarea de oportunitati inovative pe baza unor portaluri web, platforme, baze de date, retele on line, asociatii profesionale fie sectoriale sau nesectoriale, departamente specifice cu atributii inovative din institute de cercetare / universitati etc. Acestia vor fi selectati pe baza procedurilor de achizitie publica si vor respecta criteriile specifice de eligibilitate si de selectie ale acestei masuri.

Servicii de consiliere pentru fermieri, tinerii fermieri, microintreprinderi si intreprinderile mici

Obiectiv: Se urmareste consilierea fermierilor, grupurilor de producatori pentru reorientarea calitativa a productiei, pentru aplicarea practicilor de productie competitive, pentru respectarea standardelor comunitare, dar si pentru dobandirea consilierii necesare pentru a administra o exploatatie viabila din punct de vedere economic si al performantelor legate de mediu si clima. 

Scop: 

  • accesul micilor fermieri si tinerilor fermieri la elaborarea planul de afaceri si gestionarea implementarii acestuia in vederea dezvoltarii exploatatiei agricole pentru a se orienta spre piata si pentru a-si imbunatati managementul in contextul respectarii standardelor comunitare.

Operatiuni sprijinite: servicii de consiliere pentru:

  • modernizarea exploatatiilor, consolidarea competitivitatii, integrarea sectoriala, inovarea si orientarea spre piata, precum si promovarea antreprenoriatului;
  •  indeplinirea standardelor nationale si comunitare;
  • activitati de consultanta pentru infiintarea cooperativelor agricole;
  • intocmirea si managementul implementarii planului de afaceri, inclusiv tratarea aspectelor legate de protectia mediului;
  • activitati de consultanta si animare a grupurilor operationale PEI;
  • activitati de consultanta pentru beneficiarii masurii de mediu si clima precum si agricultura ecologica.

Tipul sprijinului: rambursarea cheltuielilor.

Beneficiari:

  • Furnizorii de servicii de consiliere, entitati publice si/sau private infiintate conform legislatiei in vigoare care au competente in domeniul acoperit de submasura;
  • Brokeri de inovare.

Sume si rate de sprijin aplicabile

Sprijinul public acordat in cadrul acestei masuri este de 100% din totalul cheltuielilor eligibile. Sprijinul acordat in cadrul masurii nu poate depasi suma maxima eligibila de 1500 Euro/serviciu de consiliere/beneficiar pe toata programarea 2014-2020.

Ghidul solicitantului

Sursa: MADR

[caseta-final-fise]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top