PNDR: Se depun cererile de finantare pentru Submasura 4.2a – Investitii in procesarea/ marketingul produselor din sectorul pomicol

PIC_0080.jpg

obe

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) primeste cereri pentru finantarea proiectelor de investitii in cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020 (PNDR 2020), pentru anul 2016 pentru Submasura 4.2a – Investitii in procesarea/ marketingul produselor din sectorul pomicol.

Status: INACTIV
Depunere pana la: 15.12.2016
Suma maxima: 8,6 milioane euro

Scopul investitiilor sprijinite in cadrul acestei submasuri este acorda pentru investitii corporale si necorporale in cadrul intreprinderilor de prelucrare si comercializare a fructelor si marketingul produselor din fructe.

Obiectivele submasurii 4.2a:
· modernizarea si crearea de unitati de procesare;
· introducerea de noi tehnologii pentru dezvoltarea de noi produse si procese tehnologice;
· cresterea valorii adaugate a produselor din sectorul pomicol;
· imbunatatirea controlului intern al calitatii;
· cresterea numarului de locuri de munca;
– scaderea consumului de energie si a emisiilor de GES.

Beneficiari eligibili sunt intreprinderi individuale si familiale, persoanele fizice autorizate si persoanele juridice (societati comerciale), inclusiv grupurile de producatori.

Rata sprijinului public nerambursabil va fi de 50% din totalul cheltuielilor eligibile pentru IMM-uri si forme asociative si 40% pentru intreprinderi mari. Intensitatea sprijinului se poate majora cu 20 de puncte procentuale, in cazul operatiunilor sprijinite in cadrul PEI (Programul European pentru Inovare).

In functie de tipul beneficiarului si de activitatea de procesare propusa, sprijinul european nerasmbursabil poate varia intre 200 mii euro si 1,5 milioane euro.

De exemplu, pentru producerea de bauturi sprijinul este de 200 mii de euro pentru microintreprinderi si de 300 mii de euro pentru formele asociative (grupuri de producatori si cooperative).

Daca o microintreprindere poate obtine 900 mii euro pentru proiecte care acopera tot lantul alimentar, o intreprindere mare poate obtine pentru aceeasi activitate 1,5 milioane euro.

Sprijinul nerambursabil se va acorda dupa cum urmeaza:

Intreprinderi micro si mici –  intensitatea sprijinului este de 50% din totalul cheltuielilor eligibile, fara a depasi:
·  600.000 euro pentru proiectele care nu presupun investitii care acopera tot lantul alimentar;
· 900.000 euro pentru investitiile care acopera tot lantul alimentar (colectare, depozitare, conditionare, procesare si comercializare);

Intreprinderi mijlocii – intensitatea sprijinului este de 50% din totalul cheltuielilor eligibile, fara a depasi:
· 800.000 euro pentru proiectele care nu presupun investitii care conduc la un lant alimentar integrat;
· 1.100.000 euro pentru investitiile care conduc total un lant alimentar integrat (colectare, depozitare, conditionare, procesare si comercializare).

Intreprinderi mari – intensitatea sprijinului este de 50% din totalul cheltuielilor eligibile, fara a depasi:
· 1.000.000 euro pentru proiectele care nu presupun investitii care conduc la un lant alimentar integrat;
· 1.500.000 euro pentru proiectele care conduc la un lant alimentar integrat (colectare, depozitare, conditionare, procesare si comercializare).

Banii disponibili prin aceasta submasura pot fi folositi si pentru:    

Infiintarea, extinderea si modernizarea unitatilor ce colecteaza, conditioneaza si/proceseaza materie prima provenita din sectorul pomicol mentionata in Anexa I, inclusiv pentru producerea bauturilor alcoolice.

Achizitionarea (inclusiv prin leasing) de utilaje noi, instalatii si echipamente si mijloace de transport specializate in scopul colectarii materiei prime.

Cheltuieli generate de organizarea si implementarea sistemelor de management a calitatii si de siguranta alimentara, daca sunt in legatura cu investitiile corporale ale proiectului; cheltuieli cu achizitionarea de tehnologii (know‐how), patente si licente pentru pregatirea implementarii proiectului; achizitionarea de software, identificat ca necesar in documentatia tehnico-economica a proiectului.

Depunere: 31 octombrie 2016, ora 16:00.

Lista cheltuielilor eligibile, precum si toate conditiile de accesare ale celor acestei submasuri sunt disponibile pe site-ul AFIR, www.afir.info.

DOCUMENTATIE

Puteti descarca urmatoarele documente utile:

Website-ul programului

Ghidul solicitantului

Anexe

Finantator: Uniunea Europeana
Sursa: AFIR

[caseta-final-fise]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top